po vašem okusu!

Naturetini članki

27.03.2015

10 skrivnosti rdeče pese

Le kdo ne pozna rdeče pese? Priljubljena je predvsem kot solata, vložena v kozarec, saj ne zahteva skoraj nobene priprave, je cenovno ugodna in prijetnega okusa, poleg tega pa se lepo poda k skoraj vsaki jedi. Še posebno radi si jo privoščimo pozimi, ko je svežo solato težje dobiti oziroma je nekoliko dražja.

  1. Z rdečo peso je povezana tudi marsikatera zanimivost, ki je večina od nas verjetno še ne pozna, zato tokrat razkrivamo 10 skrivnosti rdeče pese.
  2. Rdečo peso so poznali že stari Rimljani, ki so jo uporabljali za zniževanje telesne temperature in kot blago odvajalo. Za to se priporoča še danes.
  3. Tudi Hipokrat in njegovi nasledniki so rdečo peso uporabljali v zdravilne namene, in sicer kot obkladke za rane.
  4. Že od časa Rimljanov sok rdeče pese velja tudi za afrodiziak, saj je bogat z borom, ki ima pomembno vlogo v sintezi spolnih hormonov.
  5. V renesansi je Bartolomeo Platina uživanje rdeče pese priporočal poleg česna, saj naj bi ublažila zadah.
  6. Zaradi visoke vsebnosti sladkorja so razvili tudi posebno vrsto sladkorne pese, iz katere se še danes proizvaja sladkor.
  7. Vsebuje veliko betaina, ki znižuje raven homocisteina, naravne aminokisline, ki naj bi ob povečani prisotnosti v telesu lahko pripomogla k tveganju za infarkt, možgansko kap in druge žilne bolezni.
  8. Betain v rdeči pesi naj bi blagodejno vplival tudi na počutje in razpoloženje, saj tako deluje tudi na organizem.

Prav tako je dokazano, da je rdeča pesa dobra za kri, saj je bogata s folno kislino, ki pomaga preprečevati slabokrvnost, in železom, ki je pomemben pri nastajanju rdečih krvničk, te pa telo oskrbujejo s kisikom. V rdeči pesi je tudi veliko kalija, ki pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka, srčnega utripa in odvajanju odvečne vode iz telesa.

Zaradi bogate vsebnosti folne kisline se rdeča pesa priporoča ženskam v zgodnji nosečnosti, saj zvišuje raven folata v krvi, ki je potreben za pravilen razvoj možganov, lobanje in hrbtenjače zarodka.

Rdeča pesa naj bi spodbujala tudi delovanje jeter in s tem izločanje odpadnih snovi iz organizma.

Vsi članki

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.