“Če se ne zbudimo, bomo pojedli ta planet”

Intervju Jadranka Juras

Jadranka Juras je v prvi vrsti odlična glasbenica, ki uspešno krmari med jazz in pop glasbo. Zadnje čase je tudi Enkratna, neponovljiva, predvsem pa je neomajna zagovornica živali. Brez pomisleka pove svoje mnenje in pri tem ne skriva empatije, ki jo čuti do izkoriščanih nižje na prehranski verigi.

Kdaj in zakaj ste postali veganka?

Za veganstvo oziroma veganski način življenja sem se odločila pred 15. leti. Zame ni opravičila, da bi še naprej jedla trupla in izločke živih čutečih bitij. Prehranjevanje z živalmi za večino ljudi ni več življenjskega pomena temveč izbira. Odločitev. Zaradi mojega gurmanskega užitka nihče ne bi smel biti vse življenje izkoriščan in zlorabljan, na koncu pa še ubit. Zraven pride potem tudi uničevanje zemlje, gozdov … Dobesedno bomo pojedli ta planet, če se ne zbudimo.

Česa manjka vegetarijanski hrani?

Pravilno načrtovana veganska prehrana je uravnotežena in ji ničesar ne manjka. Kaj manjka sadju, zelenjavi, žitom, oreščkom, gobam itd.? Pod uravnoteženo vegansko prehrano smatram še uživanje vitamina B12, tudi vitamin D je pomemben, kar pa bi priporočala vsem ljudem, ne samo tistim, ki se prehranjujejo vegansko. Na srečo je tudi veganska hrana čisti gurmanski užitek.

Ste velikokrat naleteli na posmeh zaradi vaših prehranskih izbir?

Na začetku sem bila deležna mnogih kritik, bilo je ogromno posmehovanja, soljenja pameti, pokroviteljstva, v veliki meri sem bila izločena. Sedaj so se stvari spremenile, ker je veganov vedno več, ker se ljudje prebujajo, ker veganstvo nenazadnje postaja del vsakdana, prav tako opozarjanje na pravice živali. Nevednost danes ni več izgovor. Poleg tega, da naj bi bili moralna in razmišljujoča bitja, je čas, da postanemo še odgovorna.

Najljubši recept?

Veganske polnjene paprike.