Ko nam zmanjka časa, a vseeno želimo pojesti zdrav in topel obrok

Poznate dneve, ko utrujeni pridete domov in si želite, da bi se topel obrok hrane pripravil kar sam. To je sedaj mogoče, saj je Natureta za vas pripravila domače, zdrave in okusne v naprej pripravljene jedi. Samo pogrejete jih, in že bo vaš dom zadišal po domače pripravljenem obroku. Potrošniki se pogosto izogibajo nakupu v naprej pripravljenih jedi, saj te navadno vsebujejo veliko umetnih dodatkov in konzervansov, z namenom da tovrstni izdelki ostanejo dalj časa obstojni na prodajnih policah. Mnoge skrbi tudi, da se z večkratnim segrevanjem živil, v njih uničijo vse hranljive in za telo koristne snovi. A resnica je drugačna!

V Natureti so poskrbeli, da njihove jedi ne vsebujejo konzervansov in umetnih dodatkov, saj jim napredna tehnologije shranjevanja omogoča, da jedi ohranijo svežost in kakovost dalj časa. Večkratno segrevanje jedi pa ima lahko tudi koristne učinke za zdravje.

V raziskavah so ugotovili, da večkratno segrevanje jedi bogatih s škrobom vpliva na spremembo v kemijski strukturi molekul škroba. Velja namreč, da večkrat kot jedi bogate s škrobom segrevamo, zaradi visoke temperature v njih nastane več tako imenovanega retrogradiranega škroba. Tako kemijsko spremenjen škrob za telo ni več izkoristljiv, ampak funkcionalno deluje kot prehranska vlaknina. Posledica te spremembe je, da se nekoliko zniža kalorična vrednost s škrobom bogatega živila. Več retrogradiranega škroba pa ravno tako vpliva na počasnejše in bolj enakomerno sproščanje preostalih škrobnih sladkorjev v krvni obtok, kar je zlasti ugodno za bolnike z diabetesom. Povečanje skupnega deleža vlaknin v živilu pa vpliva tudi na izboljšanje delovanja prebave.

Večkratno segrevanje živil pa lahko vpliva tudi na pretvorbe in porast skupnega deleža antioksidantov v živilih. V preteklosti je veljalo prepričanje, da se antioksidanti na visoki temperaturi izničijo, skupen antioksidativni potencial živila pa se posledično zmanjša. A nove znanstvene ugotovitve so to tezo spodvrgle. Ugotovljeno je bilo namreč, da se antioksidanti ob prisotnosti visoke temperature zgolj pretvarjajo iz ene oblike antioksidanta v drugo in tako ohranijo svojo funkcijo. Kot posledica izpostavljenosti visoki temperaturi, pa v živilu nastaja tudi na stotine novih snovi med katerimi imajo nekatere antioksidativen učinek. Tako se delež skupnih antioksidantov v živilu ob večkratnem segrevanju lahko celo poveča.

Uživanje toplih jedi pa ima tudi ostale prednosti za naše zdravje. Topla hrana nam namreč pomaga izboljšati prebavo. Ob povišani temperaturi se zgodijo tudi kemijske spremembe in pretvorbe kompleksnejši snovi v živilih v bolj enostavne. Te tako postanejo lažje dostopne za naš organizem. Uživanje toplih jedi je ravno tako koristno za osebe z želodčnimi težavami, saj je topla hrana za njih manj obremenilna. In ne pozabimo seveda na dejstvo, da nam tople jedi pomagajo ogreti telo v hladnejšem delu leta, kar pa prispeva tudi k boljši odpornosti.

Poleg vseh prednosti za zdravje, pa so v naprej pripravljene jedi tudi izjemno praktične. Tako so nepogrešljiva izbira, ko se odpravljamo na taborjenje ali počitnice v naravi, saj jih lahko pripravimo hitro in enostavno, brez veliko kuharske opreme. Olajšajo nam tudi pripravo piknikov in obrokov za več oseb, saj z njimi ni veliko dela in zaradi svoje kakovosti in dobrega okusa nikoli ne razočarajo.

Torej, ko boste naslednjič utrujeni ali pa vam bo preprosto zmanjkalo časa za pripravo toplega obroka za vašo družino ali prijatelje, pa le posezite po Naturetini zbirki v naprej pripravljenih jedi in že bo v vašem domu zadišalo po okusni, domači in zdravi hrani.

mag. Lea Lukšič, prehranska svetovalka

 

VIRI
Skrabanja V., Laerke H. N. and Kreft I. 1998. Effect of hydrothermal processing of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) groats on starch enzymatic availability in vitro and in vivo in rats. Journal of Cereal Science, 28:209-221
Michalska A., Amigo Benavent M., Zielinski H. and Dolores del Castillo M. 2008. Effect of bread making on formation of Maillard reaction products contributing to the overall antioxidant activity of rye bread. Journal of Cereal Science, 48:123-132
Zhang M., Chen H., Li J., Pei Y. and Liang Y. 2010. Antioxidant properties of Tartary buckwheat extracts as affected by different thermal processing methods. Food Science and Technology, 43:181–185
Spletna stran: http://www.livestrong.com/article/546651-nutritional-differences-in-hot-cold-food/