Marelica s cimetom

Džem iz na vrhuncu sezone obranih marelic prve klase je skuhan v Etini proizvodnji kot samostojni izdelek, ki ga najdete že vrsto let na prodajnih policah, vendar smo temu specialnemu džemu za sladokusce dodali cimet. Marsikatera gospodinja doma kuha džem ali marmelado z dodatkom cimeta, zato smo se odločili, da v posebnem kotlu pripravimo na osnovi klasičnega mareličnega džema to, nekoliko bolj »praznično« različico. Izdelek ima drugačno etiketo in je med drugim odlična ideja za darilo. Skupaj z Brusničnim džemom z ingverjem in klinčki lahko razveseli vsakogar.

Ali ste vedeli?  V grobem razlikujemo dva izvora oz. vrsti cimeta: kasijo (cassio), ki jo omenjajo prvi kitajski viri izpred skoraj pet tisočletij in cejlonski cimet (Cinnamon zeylanicum), ki ga evropski viri omenjajo šele v 13. stoletju. Slednji ima bolj prefinjeno aromo, medtem ko je kasija po okusu močnejša in ima bolj grobo aromo. V obeh primerih pa gre za posušeno notranjo plast lubja omenjenih dveh vrst cimetovca, drevesa, ki je soroden našemu lovorju. V »darilnem« mareličnem džemu se nahaja cimet kasija, ker za kuhanje nekaj ton džema potrebujemo bolj vztrajne in močne okuse.

kozarec215 g