Silvestrska večerja

Namaz iz oliv

Baziliko operemo in otresemo ter z vejice potrgamo listke. Feferon operemo in mu odstranimo pecelj in semena. Olive in feferon narežemo na manjše koščke in hkrati preverimo, ali ni v kakšni olivi ostala koščica. Olive, feferon, listke bazilike, pinjole in olivno olje s pomočjo multipraktika ali paličnega mešalnika zmiksamo v gladek namaz. Namaz predevamo v servirno skledico in postrežemo s sveže popečenim kruhom.

Jelenov file z brstičnim ohrovtom in brusnicami

Jelenove fileje osolite in popoprajte. V možnarju zdrobite brinove jagode, piment, klinčke in celi poper ter s tem natrite meso. V ponvi segrejte 2 žlici masla z rastlinskim oljem in dodajte vejico žajblja. Popecite meso z obeh strani (skupaj približno 4 minute). Odstranite in pustite počivati. Iz ponve odlijte maščobo. Preostanek pečenja zalijte z rdečim vinom in dolijte mesno omako. Na kratko pokuhajte, še enkrat začinite z začimbami in precedite. Medtem brstični ohrovt zarumenite na dveh žlicah masla. Začinite s soljo, poprom, kumino in dodajte smetano. Malo pokuhajte in na koncu izboljšajte okus s peteršiljem. File postrezite s brstičnim ohrovtom, ga polijte s sokom in obložite z džemom brusnice.

Cheesecake s sadnim prelivom

Polnozrnate piškote zmeljemo in jim dodamo stopljeno maslo. Zmešamo, da nastane kompaktno piškotno testo, ki ga položimo v tortni model in ga lepo enakomerno porazdelimo oz. pritisnemo na dno.
V večji posodi zmešamo sveži sir, skuto, sladkor in vaniljev ekstrakt. Ko je dobro premešano (sladkor mora biti stopljen), dodamo kislo in sladko smetano, nato pa še jajca, počasi enega za drugim, in mešamo z najnižjo hitrostjo, da ne nastanejo mehurčki. Maso počasi vlijemo čez piškotno testo in pečemo 50 minut pri 175 °C. Ko je torta pečena, se mora ohladiti počasi. Čez nadev pa polijemo Naturetin sadni preliv malina ali višnja.