Losos z brokolijem, biskvit z marelično marmelado

Lečna juha s špinačo in slanino

V veliki ponvi na segretem olju približno 10 minut pražimo čebulo, korenček in zeleno. K zelenjavi dodamo približno 15 dag leče, premešamo in dodamo 1,5 l jušne osnove. Zavremo in potem znižamo temperaturo in kuhamo 30-35 minut, da se leča zmehča. Solimo in popramo. Če tekočina preveč povre dodamo vodo. Vmešamo prej odtaljeno špinačo ter kuhamo. Juho zmešamo s paličnim mešalnikom in dodamo sladko smetano. Slanino narežemo na kocke, hrustljavo prepražimo in potresemo po juhi pri serviranju.

Losos z brokolijem in krompirjem iz pečice

Krompir olupimo in narežemo na četrtine. Lososa narežemo na večje kose. Krompir kuhamo v slani vodi 15 min, da se skuha skoraj do konca. Dodamo še brokoli in kuhamo 5 minut. Gorčico zmešamo s kislo smetano, začinimo s soljo in poprom. Vse sestavine razporedimo po pekaču in prelijemo s smetanovo-gorčično omako. Jed posujemo s sirom. Pečemo približno 10 min, oziroma tako dolgo, da omaka za brbrota, krompir se zlato rjavo zapeče, losos pa je nežno pečen.

Svež paradižnik, zelene in črne olive, mladi sir, polivka

Biskvit z marelično marmelado

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Model namažemo z maslom in potresemo z moko. V večjo skledo damo 4 jajca, 10 dag sladkorja in vaniljin sladkor. Z mešalnikom stepamo tako dolgo, da se količina podvoji in postane penasta. Dodamo 14 dag moke in polovico pecilnega praška ter ponovno zmešajte. Maso zlijte v namazan model, postavite v pečico in zmanjšajte temperaturo na 180 stopinj. Po dvajsetih minutah ugasni pečico in pustite biskvit pri priprtih vratih v pečici še 10 minut. Biskvit vzemite iz modla ter ga prerežite vzdolžno. Prerezano polovico namažite z marmelado in biskvit ponovno sestavite. Posujte ga s sladkorjem v prahu in narežite na rezine.