Telečji medaljoni s paradižnikovo omako, Borovničevi cmočki s skuto

Pica malo drugače

Peteršilj temeljito operemo in osušimo. Listke osmukamo in jih na drobno nasekljamo. Paradižnike temeljito operemo in narežemo na kolobarje. Olive črne in zelene prepolovimo in raskoščičimo, če je potrebno. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Sir naribamo. Pripravimo si velik plitek pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. Odmrznjeno listnato testo na pomokani delovni površini razvaljamo v dva pravokotnika. Pravokotnika previdno preložimo na pekač. Po obeh testih enakomerno potresemo sir in razporedimo paradižnikove kolobarčke in olive, katere rahlo začinimo s poprom in soljo. Robove testa po potrebi nekoliko zavihamo. Pekač potisnemo v ogreto pečico in pici pečemo približno 20 minut, da se sir stopi in nekoliko zapeče. Ko sta pici pečeni, ju potresemo s peteršijem in prerežemo na pol. Kose serviramo na krožnike in ponudimo.

Telečji medaljoni s paradižnikovo omako

Telečje medaljone spečemo na malo olja ali masla ter jih odstavimo s ponve. V isti ponvi segrejemo paradižnikove pelate v koščkih Natureta, solimo, popramo, dodamo pol žličke sladkorja in kozarec belega vina. Kuhamo, da bo bolj gosto, po želji dodamo malo drobtin. Medaljone serviramo na krožniku, polijemo s paradižnikovo omako in posujemo s parmezanom. Zraven lahko postrežemo, na tanko zrezan pečen krompir iz pečice.

Svež paradižnik, zelene in črne olive, mladi sir, polivka

Borovničevi cmočki s skuto

Skuto odcedimo, stresemo v skledo in z vilicami dobro pretlačimo ali s paličnim mešalnikom spasiramo. Na skuto presejemo moko, dodamo sol in vse skupaj dobro premešamo. V kozici stopimo maslo, ga nekoliko ohladimo in vlijemo v skledo. Dodamo rumenjaka in vse skupaj dobro premešamo ali pregnetemo, da dobimo mehko skutno testo. Testo oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo in postavimo za 30 minut v hladilnik. Testo vzamemo iz hladilnika in ga na rahlo pomokani delovni površini z dlanmi zvaljamo v debelejši svaljek, ki ga narežemo na 12 enakih kosov. Vsak kos posebej oblikujemo v kroglico, ki jo na dlani sploščimo in v sredino položimo žličko borovnic, ki jo obdamo s testom. Testo z dlanmi oblikujemo v cmok. Postopek ponovimo, dokler ne porabimo vseh sestavin. V velik lonec nalijemo približno 3 litre vode, ki jo solimo in zavremo. Ko voda zavre, vanjo potopimo cmoke in jih kuhamo na zmernem ognju 10 minut. Kuhane cmoke s penovko poberemo iz kropa in položimo v servirno posodo. Na ogenj pristavimo ponev z maslom, ki ga počasi stopimo. Nato na stopljeno maslo stresemo drobtine in jih med mešanjem zlatorumeno prepražimo (dobri 2 minuti). Drobtinice nato ponudimo kot prilogo ali pa cmoke že pred serviranjem potrosimo z drobtinicami.