Bi kupili 33 % izdelka manj za isto ceno?

02.11.2018

 

 

Ob Svetovnem dnevu hrane smo v Eti Kamnik z namenom osveščanja problematike zavržene hrane izvedli “družbeni poskus”. Naključne mimoidoče v Megamarketu Interspar smo povprašali, ali bi kupili izdelke s 33 % manj vsebine po isti ceni – toliko proizvedene hrane se namreč tako ali tako zavrže. Kakšni so bili odzivi potrošnikov, preverite v spodnjem video zapisu. Manjkajočih 33 % (in še nekaj več) pa smo podarili tistim, ki hrano resnično potrebujejo.

Poglej video tukaj! 

Po podatkih Statističnega urada Slovenije smo v letu 2016 v Sloveniji zavrgli 74 kg hrane na prebivalca, od tega v gospodinjstvih kar 48 %. Dr. Aleš Kuhar, Biotehniška fakulteta: »Problematika zavržene hrane ima več vidikov; eden od njih je finančni, ki najbolj prizadene končnega kupca, drugi je nesmiselna poraba naravnih virov, tretji pa je etični, saj je tudi v Sloveniji veliko ljudi v stiski.«

 

Ker največ odpadne hrane v razvitem svetu nastane v gospodinjstvih, imamo posamezniki veliko moč, da stvari obrnemo na bolje. V Eti Kamnik smo »manjkajočo vsebino«, ki bi morala napolniti kozarce v videu, podarili Zavodu Pod strehco in tako poskrbeli za nekaj prepotrebnih obrokov za družine z otroki in starejše. Ksenija Jankovič, direktorica Ete Kamnik: »V Eti smo na vseh ravneh zavezani k čim bolj smiselnemu ravnanju s hrano, od vhodne surovine, skozi celoten proces kuhanja, do končnega izdelka. Kot proizvajalec s skoraj stoletno tradicijo smo obdržali preprosto gospodinjsko logiko. Kuhane olupke in odrezke rdeče pese pridejo iskat kmetje z bližnjih kmetij in jih porabijo za krmo živali.«

 

Etin »družbeni poskus« je podprl tudi Spar Slovenija, ki opozarja na problematiko zavržene hrane z akcijo Zavrzimo slabe navade, s katero osveščajo ljudi o tem, kako lahko naredijo korak naprej pri zmanjšanju količin zavržene hrane.