Cvetačna juha z grahovimi piškoti

Cvetačna juha z grahovimi piškoti

Sestavine

  • 1 zavitek (450g) zamrznjene cvetače Natureta
  • 1 liter vode
  • 1 žlica jušne začimbe
  • 30g margarine
  • 5 strokov česna
  • 3 žlice moke
  • 100ml (ovsene) smetane
  • sol
  • 1 žlička rdečega kaviarja

Sestavine za grahove piškote:

  • 120g tofuja
  • 90g margarine
  • 90g (ovsene) smetane
  • 1 mala pločevinka graha Natureta (200g)
  • 50g sezamovih semen
  • 50g bučnih semen
  • 260g pirine moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • ščepec koprca
  • sol

Priprava

Zamrznjeno cvetačo Natureta damo v veliko posodo, prelijemo z vodo, dodamo jušno začimbo im pustimo, da se počasi kuha 20 minut. V majhni ponvi segrejemo margarino, na njej prepražimo strt česen in moko ter primešamo juhi. Kuhamo še dve minuti. Dodamo smetano in solimo po okusu. Juho postrežemo z rdečim kaviarjem in svežimi grahovimi piškoti. Pripravimo testo za grahove piškote. Moko presejemo in primešamo sezamova in bučna semena, pecilni prašek, koprc in sol. V skledo nadrobimo tofu, dodamo margarino, smetano in grah Natureta ter pretlačimo s paličnim mešalnikom. Mešanico dodamo moki in premesimo. Potem testo razvaljamo na 6mm debel kvadrat in izrežemo okrogle piškote. Položimo jih na pekač, obložen s peki papirjem in jih 20 minut pečemo v pečici, ki smo jo prej ogreli na 200°C.

Nasvet

V cvetačnih jedeh ne uporabljajmo preveč kisa ali limoninega soka, ker je vitamin B5, ki ga najdemo v cvteči zelo občutljiv na kisline!

Ali ste vedeli...

... da cvetača telo preskrbi z vsemi vitamini (razen vitamina B12 in vitamina E)? ....da vitamin B, ki ga najdemo v cvetači sodeluje pri nastanku kortizola, iz katerega telo proizvede kortizon, ki je pomemben za preprečevanje vnetij?