Fižolov zavitek s kislim zeljem in orehi

Sestavine

  • 300g polnozrnate pirine moke
  • 1 žlička soli
  • 2 žlici limoninega soka
  • 3 žlice olivnega olja
  • 150ml mlačne vode
  • 415g kuhanega rjavega fižola Natureta
  • 500g kislega zelja Natureta
  • 150g sesekljanih orehov
  • 1 čebula
  • par strokov česna
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žlička kumine v zrnju
  • lovorov list
  • sol, poper
  • olivno olje
  • margarina

Priprava

Iz navedenih sestavin zamesimo testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in pustimo počivati vsaj pol ure. Najboljše testo nastane v kruhomatu s programom za testo. Na olivnem olju popražimo sesekljano čebulo, dodamo žličko mlete kumine in oprano kislo zelje Natureta ter ga pražimo še nekaj minut. Dodamo kuminova semena, lovorov list, sol, poper in zalijemo z majhno količino vode. Dušimo 10 minut. Medtem na olivnem olju popražimo česen in ga na koncu kuhanja dodamo kislemu zelju. Kuhan rjavi fižol Natureta odcedimo in ga s paličnim mešalnikom dobro zmešamo v kašo. Po potrebi dolijemo še malo fižolove vode. Pomembno je, da kislo zelje in fižolovo kašo ohladimo, preden ju nanesemo na vlečeno testo. Testo razdelimo na polovico. Polovico testa na tanko razvaljamo na pomokani površini. Premažemo ga s polovico fižolove kaše, nanjo enakomerno razdelimo polovico kislega zelja, posujemo z mletimi ali sesekljanimi orehi in zavijemo. Enako naredimo s preostalo polovico. Pekač premažemo z oljem, nanj položimo oba zavitka, ju premažemo z riževo smetano, obložimo s koščki rastlinske margarine in polovicami orehov. Pečemo eno uro pri 200° C. Namesto fižolove kaše lahko odcejen fižol iz pločevinke pustimo cel in ga potresemo po kislemu zelju, ki smo ga porazdelili po vlečenem testu.