Grahova juha z žepki

Grahova juha z žepki

Sestavine

  • 450g zamrznjenega graha Natureta
  • 100g gomoljne zelene
  • 200g rumene kolerabe
  • 1 žlica jušne začimbe
  • ščepec muškatnega oreška
  • ½ žličke kopra
  • peteršilj
  • sol
  • olivno olje
  • ovsena ali riževa smetana

Sestavine za žepke:

  • 220g pirine moke
  • ½ žličke soli
  • 2 žlici olivnega olja
  • voda
  • margarina

Priprava

Gomoljno zeleno in rumeno kolerabo olupimo, operemo in narežemo na drobne kocke. Na olivnem olju najprej popražimo gomoljno zeleno, nato še rumeno kolerabo. Dodamo zamrznjen grah Natureta in 1 liter vode ter zavremo. Začinimo z jušno začimbo, muškatnim oreščkom, koprom, peteršiljem in solimo. Kuhamo 15 minut. Juho dobro obdelamo s paličnim mešalnikom in jo precedimo skozi sito. Zelenjavo, ki je ostala na situ prihranimo za žepke. Juho postrežemo s smetano in pečenimi žepki. Iz navedenih sestavin za žepke naredimo testo in ga na tanko razvaljamo. Izrežemo kroge, na vsakega damo žličko zelenjave iz sita, prepognemo in po robovih dobro stisnemo. Žepke položimo na pekač, obložen s peki papirjem, jih premažemo s stopljeno margarino in jih 15 minut pečemo v pečici pri 180°C.