Jakobove pokrovače z zelenjavno “marmelado”

Sestavine

  • Jakobove pokrovače
  • 3 kosi zelenjavna marmelada omaka Natureta s pečeno zelenjav 150g
  • 20 g med
  • 50 g pinjole
  • 10 g čebula
  • 2 g žafran
  • 10 g smetana za kuhanje
  • 0.2 l piščančja jušna osnova
  • 10 gdrobnjak
  • 15 g sol
  • 5 g poper
  • 20 g oljčno olje

Priprava

Jed smo pripravili na Naturetini kuharski delavnici na dogodku Body & Mind. Jakobove pokrovače očistimo, odstranimo mišico ob strani in posušimo (s papirnato brisačko popivnamo odvečno tekočino z njih). Mariniramo v marinadi, ki jo pripravimo tako, da zmešamo nekaj oljčnega olja z nekaj žlicami omake Natureta s pečeno zelenjavo (sredozemska zelenjava). Školjke v marinadi pustimo stati cca 30 minut v hladilniku. Po 30 minutah vzamemo marinirane Jakobove pokrovače iz hladilnika in jih v dobro segreti ponvi popečemo z obeh strani (vsako stran pečemo približno 1 minuto). Pokrovače solimo, popramo in jih položimo na papirnat prtiček, da se ohladijo. Zelenjavno "marmelado" pripravimo tako, da zmešamo nekaj žlic omake Natureta s pečeno zelenjavo z medom in črnim poprom ter vse skupaj dobro premešamo. Pripravimo žafranovo omako: drobno nasekljano čebulo rahlo popražimo na oljčnem olju in dodamo piščančjo jušno osnovo, smetano za kuhanje ter sol in poper po želji. Kuhamo na rahlem ognju, da se omaka nekoliko zgosti, nato pa prepasiramo skozi cedilo. Jed serviramo tako, da s čopičem, namočenim v žafranovo omako, naredimo črto čez krožnik. Na sredino krožnika damo nekaj zelenjavne "marmelade", čez to položimo Jakobove pokrovače, čez njih pa damo še nekaj zelenjavne "marmelade". Okrasimo s praženimi pinjolami, nasekljanim drobnjakom in deviškim oljčnim oljem.