Marelična torta z moscarpone sirom (premer torte 28 cm)

Sestavine

  • 6 rumenjakov
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 6 beljakov
  • 150 g pšenične bele moke
  • 1 pločevinka marelic v kompotu Natureta
  • 500 g sira moskarpone
  • 2 dl sladke smetane
  • 3 žlice sladkorja
  • Vaniljev sladkor ali pol izpraskanega stržena vanilije ali 1/3 žličke mlete vanilje
  • 1 vrečka preliva za torte
  • kokosova moka za posip

Priprava

Pečico ogrejemo še preden začnemo mesiti testo. Zadostna temperatura pečice je eden izmed pogojev za rahel biskvit. Beljak stepemo v nepretrd sneg. Dodamo kristalni sladkor in z mešalcem mešamo še dve minuti. Dodamo rumenjake in mešamo še dve minuti. Po žlicah dodamo moko in mešamo zelo počasi, najbolj primerno je z metlico. Masa mora biti zelo penasta in čvrsta. Maso enakomerno razporedimo na s papirjem za peko obložen model za torte premera 28 cm (obložimo le dno pekača) in pečemo 30 minut v pečici, ogreti na 190 °C. S kovinsko ali leseno tanko paličico preverimo, če je testo pečeno. Pečico lahko odpiramo brez bojazni, da bi testo upadlo. Če paličica ostane suha, pečico izklopimo in pustimo stati še par minut. Vzamemo iz pečice, po potrebi z nožem ločimo testo od oboda modela. Zvrnemo na rešetko ali z moko potresen prtič tako, da je vrhnji del torte res gladek in ga bomo lažje premazali.. Medtem pripravimo nadev. Vsebino pločevinke precedimo skozi cedilo. Prestrežen sok prihranimo. ¼ l prihranimo za preliv. 16 lepih polovičk marelic prihranimo za okras torte. Če bomo rezali ozke kose, jih prihranimo 20. Ostale marelice razrežemo na koščke. Sladko smetano stepemo, dodamo sladkor in vanilijo, na koncu vmešamo še moskarpone sir. Nastane gosta krema. Ohlajen biskvit prerežemo tako, da nastaneta dve enako debeli plošči. Obe plošči omočimo s preostalim mareličnim sokom. Spodnjo ploščo premažemo z polovico kreme, enakomerno prekrijemo z mareličnim koščki in pokrijemo z drugo polovico testa. Preostalo kremo premažemo po vsej površini, tudi po obodu. Če je kreme premalo, obod torte lahko premažemo z marelično marmelado Natureta. Prihranjene marelične polovice enakomerno porazdelimo po robu torte, tako, da vsak jedec dobi eno marelico. Kokosovo moko potresemo po robu torte in to tako, da malce opraši tudi marelice. Preliv za torte stresemo v kozico, zmešamo s sladkorjem in dodamo ¼ l prihranjenega soka. Segrejemo do vrenja in odstavimo. Pustimo tri minute stati, nato pa prelijemo po površini torte. Preliv da torti res edinstven izgled, četudi je tako preprosta za pripravo. Če je možno, torto postavimo v hladilnik čez noč, da se okusi premešajo. Torta je izredno sočna in okusna. Če imamo radi več kreme, količino podvojimo, ostalo bo nekaj še za okras torte.