Paradižnikov juha z rižem in grahom

Paradižnikov juha z rižem in grahom

Sestavine

  • 1 pločevinka (200 g) graha ali zamrznjenega graha Natureta
  • 1 brik (500 g) pasiranega paradižnika Natureta
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 čebula
  • ½ žličke sladkorja
  • ščepec čilija v prahu ali popra
  • ¼ žličke koriandra v prahu
  • 1 dl riža arborio ali tondo
  • 7 dl vode
  • parmezanski sir (gran padana) za posip
  • žlička sesekljanega peteršilja
  • par lističev sveže ali četrt žličke suhe bazilike
  • zeliščna sol

Priprava

Čebulo očistimo, sesekljamo in posteklenimo na ogretem olju. Dodamo sladkor, čili v prahu in korinader v prahu ter kratko opražimo (pol minute). Dodamo riž, da postekleni in zalijemo z vodo. Če bomo dodali zamrznjen grah, ga dodamo, ko voda zavre, po petih minutah kuhanja dodamo še pasiran paradižnik. Kuhamo še 10 minut, začinimo s soljo in potresemo s peteršiljem ter natrgano svežo ali pa suho baziliko. Če uporabljamo grah iz pločevinke, ga dodamo ob koncu kuhanja. Postrežemo z žlico kisle smetane ali potresemo z naribanim parmezanskim sirom. Namig: Paradižnikovo juho lahko obogatimo tudi s sladko koruzo v zrnju ali rdečim fižolom Natureta.