Pečen piščančji file, kislo zelje s proseno kašo in omako iz rdeče pese

Sestavine

Priprava

Zelje dobro speremo, da odstranimo odvečno tekočino, v kateri se je zelje kisalo. Pol čebule in česna fino nasekljamo in ju prepražimo. Nato dodamo zelje, lovorjev list, poper, sol in zalijemo toliko, da se zelje malo pokrije z vodo. Dušimo 10 minut. Nato malo vode odlijemo in jo shranimo. Dodamo proseno kašo in če kaša popije vso vodo, pomeni, da ni kuhana. Dodamo vodo, ki smo jo prej odlili (tako ohranimo okus). Rdečo peso olupimo in narežemo na koščke. Dodamo v hladno mleko, posolimo in zavremo ter kuhamo, dokler se pesa ne zmehča (tako kot krompir). Šalotko narežemo in jo popražimo na maslu ter zalijemo z mlekom, v katerem se je kuhala rdeča pesa. Nato dodamo še rdečo peso in zmešamo s paličnim mešalnikom dokler, da dobimo gladko omako. Piščančji file začinimo s soljo in poprom ter ga položimo v zelo vročo ponev na stran s kožo. 80% fileja spečemo na tej strani, zato da koža ostane hrustljava. S tem koža tudi zaščiti meso, da se ne izsuši. Obrnemo in spečemo do konca, ravno toliko, da meso dobi barvo še na tej strani.