Riževa velikončna torta 1000 dobrih misli

Sestavine

  • 300 g pirine ali pšenične moke
  • 200 g masla ali kakovostne margarine
  • 100 g sladkorja ali 80 g akacijevega medu
  • 1 rumenjak
  • 7 dl mleka
  • 2 žlici masla
  • 4 dl riža tondo Natureta
  • 150 g sladkorja ali 120 g akacijevega medu
  • naribana lupina 1 limone
  • ekološko pridelane naribana lupina 1 pomaranče
  • ekološko pridelane 3 jajca
  • 150 g skute
  • model za torto 26 ali 28 cm
  • maščoba za model
  • sladkor v prahu
  • marelični džem Natureta

Priprava

Iz moke, hladnega masla, sladkorja in rumenjaka na hitro vgnetemo testo. Če gnetemo predolgo, se bo maslo preveč segrelo in testo se bo trgalo. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo v folijo za živila ali zapremo v posodo in pustimo stati vsaj eno uro, lahko tudi dlje. Če testo ne počiva, se bo drobilo. V tem času zavremo mleko, dodamo sladkor, maslo in riž Tondo Natureta. Ogenj zmanjšamo in kuhljamo 15 minut. vmes občasno premešamo, da se riž enakomerno napne. Odstavimo od ognja in pustimo stati pol ure, da se malce shladi. Eno tretjino spočitega testa prihranimo, preostalo pa razvaljamo na pomokani površini. Velikost razvaljanega testa naj bo tolikšna, da bo zadoščala da pokrije dno in polovico oboda tortnega modela. Najenostavneje je, če zaprt tortni obod pritisnemo na razvaljano testo. Nato model namastimo, ga sestavimo in vanj vložimo testeno dno. Preostanek testa narežemo na štiri trakove, ki jih prilepimo na namaščen obod modela ter pritisnemo, toliko, da oblikujemo testeno skodelo za nadev. Jajca stepemo in vmešamo skuto ter pomarančno in limonino lupino. V delno ohlajen mlečni riž vmešamo jajčno mešanico in vse skupaj nalijemo v obložen tortni model. Preostanek testa razvaljamo in z valovitim kolescem izrežemo trakove, ki jih polagamo križem na testo, tako, da dobimo mrežo. Morebitne previsoke stranske robove potlačimo ob testo in položimo v pečico, ogreto na 180 °C. Pečemo 35 minut in pustimo v modelu, da se ohladi. Ohlajeno torto preložimo na servirni krožnik, po želji premažemo s segretim pasiranim mareličnim džemom Natureta, da se površina posveti. Posujemo s sladkorjem v prahu in okrasimo s pisanimi sladkornimi jajčki. Zakaj ime Velikonočna torta 1000 dobrih misli? Torta je zelo zanimiva na pogled. Ko jo razrežemo na koščke, prerezana riževa zrna izgledajo kot jajca. In za vsako jajce si lahko zamislimo kaj lepega.