Brusnice pri nas še pridobivajo priljubljenost, medtem ko jih ponekod po svetu že dolgo preprosto obožujejo – Švedi jim pravijo celo rdeče gozdno zlato. Zato predstavljamo 10 skrivnosti o brusnicah, ki jih večina še ne pozna.
- Zaradi hipurične kisline, ki jo vsebujejo, brusnice veljajo za naravni antibiotik.
- Zaradi antiseptičnega delovanja so odlične za preprečevanje okužb, še posebej sečil, torej ledvic, mehurja in sečevoda. V brusnicah namreč najdemo tanine, ki preprečujejo bakterijam, da bi vstopile v celice mehurja in tako povzročile vnetje. Iz tega razloga so jih že davno uporabljali tudi Indijanci.
- Omaka iz brusnic je v Združenih državah Amerike nepogrešljiva pri pripravi večerje ob zahvalnem dnevu.
- Snovi z antioksidativnim učinkom, imenovane antocianini in proantocianidi, ki jih najdemo v brusnicah, pomagajo pri obnovi celic, ki so odgovorne za vid.
- Po nekaterih najnovejših raziskavah naj bi brusnice vsebovale tudi snovi, ki pomagajo preprečevati zobni karies.
- Kar nekaj raziskav govori o ugodnem vplivu brusnic na zdravje srca in ožilja. Kot dodatek k prehrani naj bi zmanjševale tveganje za kap in pomagale uravnavati krvni tlak.
- Številne raziskave kažejo tudi, da brusnice z antioksidanti pomlajujejo telo, saj preprečujejo poškodbe tkiv. Te nastajajo kot posledica učinkov prostih radikalov, ki se v telesu sproščajo pri presnovi.
- Brusnice so zelo trpežni sadeži, saj prenesejo celo temperature do –40 stopinj Celzija.
- Zanimiv je tudi podatek, da se kar 95 % vsega pridelka brusnic predela v sokove, marmelade in sušeno sadje, samo 5 % pa se proda v obliki svežega sadja. Surove brusnice so zelo kisle in grenke.
- Brusnice se odlično obnesejo za pripravo čaja, soka, marmelad ali omak, ki se odlično podajo k mesnim jedem, njihov sok pa najdemo tudi v enem najbolj znanih koktajlov vseh časov – Cosmopolitanu.