Dobrodošli v svetu priprave najlepših krožnikov! Čas je, da vaše pogostitve in narezke za posebne priložnosti dvignete na povsem nov nivo!
Pri Natureti verjamemo, da je hrana več kot le okus — je doživetje, ki se začne že s prvim lačnim pogledom na odlično pripravljen obrok in konča šele, ko zadnji grižljaj izgine s krožnika. Še posebej pa pride to do izraza ob posebnih in svečanih priložnostih, ko želite svoje goste navdušiti!
Zato smo za takšne priložnosti razvili posebno linijo izdelkov “Nothing but,” ki bodo vaše narezke in prigrizke s pomočjo nekaj domišljije spremenile v prvovrstno visoko kulinarično umetnost.
Odkrijte navodila in video postopek priprave 5 mojstrskih krožnikov, ki bodo vaše goste navdušili s svojim z videzom in okusom.
1. Šefov pozdrav iz shrambe
Ko boste naslednjič pripravljali narezek iz sira, salam, različne zelenjave in vložnin iz vaše shrambe, se postavitve lotite malo drugače. Vzemite velik lesen krožnik, servirno desko ali pladenj in postavite premišljeno kompozicijo, ki bo poudarila raznolike barve, teksture in okuse. Med njimi pa bodo izstopali elementi, ki bodo krožniku dali tisti “VAU” efekt.
- Predpriprava je ključna
Preden se lotite postavitve krožnika, je potrebno vso hrano estetsko narezati in oblikovati. Kruh narežite na manjše koščke, prepolovite večje paradižnike, podolgovato zelenjavo (npr. kumare) pa narežite na rezine ali palčke.
- Začnite z večjimi osnovami.
Na krožnik najprej postavite največje elemente, kot so posodice z omakami in pomakami, krekerji in kosi kruha, da določite strukturo. V kolut brie sira z nožem vrežete poljuben vzorec.
- Eksperimentirajte z okusi, barvami in teksturami
Namesto običajnega rdečega paradižnika, uporabite pisano kombinacijo – rumeni, rdeči, češnjevi, narezani in celi. Za hrustljavost dodajte poleg kruha še polnozrnate krekerje, čips in tortilje, ki jih zrežete na trikotnike.
- Vrtnice iz salame
Kolobarje narezane salame zložite eden zraven drugega, jih prepognite in previdno zvijte v “rulado,” iz katere oblikujete cvet vrtnice (kot prikazano v videu).
- Polaganje na krožnik
Vse dobrote previdno položite na izbran krožnik ali pladenj. Ob tem se ne ozirajte na simetrijo – asimetričnost doda pridih visoke kulinarike!
Poudarki za piko na i
Nekatere kruhke okrasite z namazom in zelenjavo, da izgledajo kot dovršeni kanapeji – tako dodate dinamiko. Dodajte še sveže vejice zelišč, kot so bazilika, meta ali peteršilj.
Poleg glavnega krožnika postrezite še ločene posodice s specialnimi vložninami, kot so recimo s sirom polnjene paprike, pečene olive ali na soncu sušen paradižnik. Dodatne posodice poskrbijo za še več bogastva na mizi.

2. Dip plošča za prijatelje
Naslednjič, ko boste na sproščen večer doma povabili prijatelje, jim postrezite tole “dip” mojstrovino.
Zelenjavni miks
Vso zelenjavo natančno narežemo na različne oblike. Uporabimo lahko kumare, paradižnik, artičoke, papriko, redkvico, kapre, olive … Položimo jih na sredino večjega servirnega krožnika in ustvarimo izgled pisane mešane solate.
Dodajte nekaj “ekstra”
Zelenjavnemu miksu dodajte kose natrganega dimljenega lososa, ki služi kot nepričakovan detajl in doda še eno bogato plast okusa. Čez zelenjavni miks potresite nekaj začimb in natrgan feta sir.
Glavne pomake
Namesto dodajanja pomak v posodice, servirajte dve različni kar na krožnik, vsako na svojo stran poleg zelenjavnega miksa.
Končni rezultat
Poleg dip plošče, ki preseže vsa pričakovanja postrezite še krekerje, gresine ali pa majhne popečene kruhke.

3. Pisana sestavljanka grižljajev
Sestavljanke so lahko super zabavne – še posebej, če so jedilne! Ste že kdaj pripravljali sestavljanko iz slastnih mini grižjajev?
Ključ je v natančnem rezanju
Vse sestavine, ki jih želite vključiti na krožnik, narežite na enakomerne kvadratke, da boste lahko natančno sestavili vzorec. Za to potrebujete oster nož in mirno roko.
Za to sestavljanko smo uporabili lubenico, pomarančo, oljke, kapre, kumare, redkvice, mozzarello. Poigravate se lahko tudi z drugimi okusi.
Sestavljanje mojstrovine
Vse grižljaje je sedaj natančno polagajte na krožnik. Pri tem pazite, da ustvarjate estetski geometrijski vzorec pisanih barv in tekstur.
Dodamo zaključne detajle
Sestavljeno kompozicijo dopolnite s kapljicami olja neposredno iz Naturetinega kozarčka – tako boste dodali okus in sijaj. Čez posujte še nekaj soli in poljubnih začimb.

4. Kraljevski brunch
Bodisi organizirate domači brunch s prijatelji ali pa romantično presenečenje za partnerja, tale kraljeva poslastica bo poskrbela za val navdušenja in pohval.
Vaflji in rogljički
Za pripravo kraljevskega bruncha priporočamo peko mini rogljičkov ali vafljev. Lahko kupite tudi že pripravljene in jih zložite na večji lesen servirni krožnik.
Oblikovanje sadja
Lubenico narežite na tanke rezine, iz katerih nato s pomočjo modelčkov za piškote izrežete prikupne rožice, srčke ali zvezdice. Iz lubenice oblikujemo rožice, borovničevo nabodalo pa doda dinamiko in ritem celotni kompoziciji. Pomarančo narežite na rezine, ki jih elegantno “zavijugate” po krožniku.
Ne gre brez jagodičevja
Jagodičevje – jagode, maline, borovnice, robide, ribez … lahko predstavite na številne pisane načine. Borovnice nataknite na majhna nabodala, jagode prerezite na polovičke, maline pa pustite cele. Sadje s svojo sočnostjo in svežino ustvari lepo ravnotežje med okusi in videzom.
- Visokokakovostni sadni džemi in marmelade
Za pomako rogljičkov in vafljev uporabite marmelade in džeme z visokim sadnim deležem, ki bodo naredili očitno razliko.
Končni rezultat
Privlačna, preprosta, a skrbno dodelana postavitev je pripravljena za postrežbo najboljšega bruncha.

5. Pomladni šopki dobrot
S pomočjo nekaj domišljije in visokokakovostnih dobrot lahko pripravite slastne pisane šopke, ki bodo navdušili bolj kot pomladno cvetje.
Priprava osnove
Za osnovo šopka uporabite papirnati lonček, ki mu odrežete vrh. Vanj boste postopoma dodajali vse slastne “cvetlice.”
Paradižniki so lahko tudi uteži
S čvrstimi češnjevimi paradižniki poskrbite, da lonček postane trdna in zanesljiva podlaga za vse ostale dobrote, ki sledijo.
Dobrote na palčkah
Da bo vsa hrana v šopku dovolj vidna, nabodite različne sestavine na nabodala – sir lahko narežete na manjše koščke ali pa ga pustite v večjem trikotniku, na drugo palčko nataknite rezine salame, na tretjo različno sadje in zelenjavo ter tako naprej, dokler nimate za cel šopek dobrot.
Sestava šopka
Nato vse palčke zložite v lonček ter jim dodajte še kakšen grisin, kreker in vejico rožmarina, ki bo dodala sveže zelenje in mamljiv vonj. Sveža zelišča dodajo barvni kontrast in aromatično noto, prestica pa zaokroži celoten izgled.
Zapolnitev vrzeli
Ko imate glavne sestavine v šopku, zapolnite le še morebitne odprtine, ki so ostale. Dodajte kakšno kapro, olivo ali češnjev paradižnik, da bo šopek izgledal še polnejši.
