Jota je nedvomno ena najbolj priljubljenih tradicionalnih domačih jedi na žlico, ki se še posebno prileže v hladnejših dneh. Odlično se obnese tudi poleti, če jo postrežemo ohlajeno. Gre za jed, katere izvor ni popolnoma znan. Po večini navedb izhaja s Krasa in iz Furlanije, od tam pa naj bi se postopoma razširila na Primorsko, Goriško, sčasoma po vsej Sloveniji in celo izven njenih meja.
Ime jedi izhaja iz galske besede za juho. Osnovne sestavine te okusne enolončnice so kisla repa oziroma kislo zelje, suha slanina, krompir, fižol, lovorov list, česen, poper in sol. Seveda se sestavine in način priprave jote nekoliko razlikujejo med kraji, malce tudi po letnih časih.
Zaradi pomanjkanja mesa se je po prvi svetovni vojni predvsem na Tržaškem začela pripravljati brezmesna jota, ki so jo zato zabelili s prežganjem. Takšna jota je postala zelo priljubljena tudi pri vegetarijancih. Istrska jota pa se po navadi pripravlja brez krompirja in z njo postrežejo ob beli ali rumeni polenti.