8.7.2024

Piknik po »moško«

Medtem ko so ženske na piknikih ponavadi zadolžene za rezanje zelenjave, pripravo solat in okrasitev mize, se moški zberejo okoli kurišča in uživajo v cvrčanju mesa. Ženske se ukvarjajo z barvnim usklajevanjem serviet, plastičnih kozarcev in krožnikov, medtem so moški pogledi namenjeni predvsem zalogam piva. Ženske si v gin tonic rade zmešajo tudi svežo kumarico, dodajo zmrznjeno malino ali celo rožmarin, medtem ko so moški zadovoljni, če imajo na izbiro »rdečega« ali »zelenega«. 

Po končani peki se moški vsedejo na stol, navdušeni nad svojimi sposobnosti, da znajo poskrbeti za celotno pleme. V roko primejo čevapčič, ga pomočijo v gorčico, ugriznejo, še enkrat pomočijo v ajvar in počakajo, da se jim občutek zadovoljstva razlije čez vso telo. Potem se stegnejo po pivo in uživajo v zvoku novo odprte pločevinke. Redke so stvari, ki moške osrečijo bolj, kot ravno prav pečen, sočen, v gorčico ali ajvar namočen čevapčič. 

Ta pravi »čvapi«

V naši nekdanji državi sta za glavni čevapčičarski struji veljali srbska oziroma leskovška in bosanska. Razlikujeta se tako glede priprave kot postrežbe te balkanske specialitete. Gre za različni šoli, ki imata nekaj pododdelkov, denimo banjaluškega, kjer čevapčičem dodajo še česen in poper ter jih pečejo v ploščicah po štiri skupaj. Srbski tradicionalni recept veleva mešanico junčjega plečeta, vratovine in potrebušine, ki je ravno dovolj mastna, da so čevapčiči lepo sočni. Bosanski recept poleg junčjega mesa vključuje še ovčetino, sicer pa večjih razlik ni. Bosanska različica na splošno pomeni postrežbo na pločevinastih krožnikih z nekaj čebule in lepinjo, edini možni dodatek je kajmak. Srbska šola pomeni porcelanaste krožnike in ob tem še ajvar, kot prilogo pa denimo prebranec, šopsko solato. V najboljših čevapčičih ni svinjine, ne v tistih, pripravljenih po srbski, ne v tistih, pripravljenih po bosanski šoli. Svinjina se je v čevapčičih znašla predvsem zaradi nižje cene, pa tudi zato, ker so mesarji obrezline tako svinjskega kot govejega mesa vedno zmleli v enotno »faširano« maso, ki v domačih kuhinjah še danes zelo pogosto konča v različnih jedeh.

Pri različnih receptih za čevapčiče najdemo različne sestavine in dodatke; junetino lahko nadomesti govedina, ovčetino nadomesti puranje meso, dodajo se drobtine, čebula, por, mleta paprika, feferoni itd.  

Da bi se izognili zmedi, kaj gre v “prave” čevape in kaj ne, smo se zatekli h komentarju in izdaji šefove skrivnosti v specializirano etno restavracijo Deset u pola, kjer nam je Senad Zalić zaupal: “Najpomembjše pri pripravi mase za čevapčiče je kakovostno meso. Maso pripravimo samo iz junčjega mesa. Dodamo še sol, poper in pripravljeno mešanico začimb. Seveda morajo biti čevpčiči tudi pravilno pečeni, pri nas jih pripravljamo na oglju.”

Za podroben recept za pripravo čevapčičev in pleskavic kliknite tukaj.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna