Tradicionalno

Domači čevapčiči in pleskavice

Čas kuhanja: 1h

Čevapčiči in pleskavice so priljubljena balkanska specialiteta, ki je kot nalašč za vsako piknik druženje. S tem preverjenim receptom boste lahko pripravili sočne in okusne čevapčiče ali pleskavice, ki bodo navdušili vse prisotne.

Sestavine

 • 2,5 kg junčjega plečeta
 • 2 kg vratovine
 • 500 g potrebušine
 • 100 g soli
 • Sveže zmleti poper
 • Malo mineralne vode (za pleskavice še zelo drobno sesekljano čebulo ali por)
 • Po želji česen

Postopek

 1. Meso drobno zrežete, posolite, popoprate, premešate in grobo zmeljete (za pleskavice mu dodate malo drobno sesekljane čebule).
 2. Ko nekaj ur počiva v hladilniku, ga zmeljete še enkrat, tokrat na fino, dodate malo sveže radenske, ga dobro pregnetete, pokrijemo in damo čez noč počivat v hladilnik.
 3. Spočito meso še enkrat pregnetemo, nato pa oblikujete. Za čevapčiče v ne predebele (2–3 cm) mesne svaljke, za pleskavice pa v poljubno široke polpete, debele 1 centimeter.
 4. Medtem v žaru primerno segrejete oglje. To pomeni, da se mora razžareti, nato pa počakate, da vsi plameni pogasnejo in oglje dobi sivkasto prevleko. Šele takrat je temperatura ravno pravšnja. Pazite, da med peko oglje ne zagori in da mreža ni preblizu oglju – vsaj 10 ali 15 cm više naj bo.
 5. Pečete počasi in tako dolgo, da meso dobi zunaj svetlo rjavo barvo, znotraj pa še malenkost potegne na rožnato (ampak pečeno). Takšni čevapčiči so veliko okusnejši in sočnejši ter konec koncev tudi bolj zdravi od prepečenih, ki so videti kot ocvirki. Dovolj je, če meso med peko obrnete enkrat.
 6. Pečeno takoj postrežete, z žara naravnost na krožnik.

Uživajte v doma pripravljenih čevapčičih ali pleskavicah!

0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je prazna