2.10.2024

Kaj je boljše? Vloženo, zmrznjeno ali uvoženo?

Ko se poletje poslavlja in se na vrtovih pobirajo še zadnji paradižniki, pogosto razmišljamo o načinih, kako bomo skozi jesen in zimo nadomestili vitamine in minerale, ki smo jih prej z lahkoto dobili iz naših svežih pridelkov. Tisti, ki imajo dovolj časa in volje, se lotijo priprave svoje ozimnice, kar pomeni, da svoje povrtnine vložijo ali pa zmrznejo.

Poleg tega pa na srečo živimo v času, ko je zelenjava v supermarketih na voljo tudi pozimi, kar pomeni, da lahko kadarkoli uživamo v sveži in zdravi zelenjavi … Pa je res to najboljša rešitev?

Zakaj je bolje, da se uvoženi zelenjavi izognemo?

Uvožena zelenjava sicer na policah navadno izgleda zelo lepo in privlačno, a pogosto ni dozorela na naraven način. Mnogokrat je namreč pripeljana je iz oddaljenih krajev, kjer je bila pobrana prezgodaj (da bi dokončno dozorela med dolgim transportom) in zaradi tega ni dobila vseh hranil, ki bi jih sicer prejela, če bi dozorela na rastlini.

Daljše skladiščenje in transport dodatno prispevata k izgubi hranilne vrednosti, zato uvožena zelenjava preprosto ne more konkurirati domači, četudi je ta vložena ali zamrznjena.

Vloženo je vedno v sezoni

Vloženega sadja in zelenjave se pogosto drži mit, da s konzervacijo izgubita svoja hranila in okuse, že zaradi tega, ker v vloženem kisu, sladkorju ali soku izgledata manj privlačno, kot sveži pridelki. A pri vloženi zelenjavi in sadju je ključno to, da so pridelki vloženi na vrhuncu svoje zrelosti, ko vsebujejo največ hranil. Tako se ohrani veliko pomembnih vitaminov in mineralov, ki jih naše telo potrebuje, še toliko bolj v zimskih mesecih.

Kislo zelje, kumarice, paprika, rdeča pesa ali celo korenje – vse to je odličen način, da v zimskih mesecih nadomestimo hranila, ki smo jih prek svežih pridelkov uživali v sezoni. Poleg tega vložena zelenjava daje jedem značilen okus, ki popestri marsikateri obrok.

Zamrznjeno – narava ujeta v času

Kot vložena, tudi zamrznjena zelenjava ohranja svojo hranilno vrednost, saj je zamrznjena hitro po pobiranju. Hitro zamrzovanje omogoča, da vitamini in minerali ostanejo skoraj nedotaknjeni, kar pomeni, da dobimo visok delež antioksidantov, vlaknin in drugih pomembnih hranil. Dodatna prednost je zagotovo tudi ta, da je zamrznjena zelenjava enostavna za pripravo in jo lahko uporabimo kadarkoli. Zamrznjene stročnice, brokoli ali špinača so odlične sestavine za pripravo hitrih, a hranljivih obrokov.
Čeprav se zdi, da so sveži pridelki vedno najboljša izbira, to ni vedno res. V zimskih mesecih, ko je sveža zelenjava manj dostopna, so tako vloženi in zamrznjeni pridelki najboljša alternativa. Če seveda nimate časa in volje pripravljati lastne ozimnice, je tu za vas vedno Natureta.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna