V zimskih mesecih se narava in naši vrtovi odpravijo k počitku, vendar to ne pomeni, da mora tudi vaša prehrana postati monotona. Z vloženo, zamrznjeno in shranjeno zelenjavo si lahko zagotovite bogat vir hranil ter okusov skozi celotno zimo. Poglejmo, katera živila so tista, ki v vaši ozimnici enostavno ne smejo manjkati.
Kislo zelje – bogat vir vitamina C
Kislo zelje je v slovenski kuhinji nepogrešljivo, še posebej pozimi. Zaradi fermentacije ohranja bogate količine vitamina C, ki krepi naš imunski sistem in nam pomaga pri preprečevanju sezonskih prehladov. Kislo zelje je tudi izjemno vsestransko – uporabimo ga lahko v številnih toplih receptih, ki se pozimi še posebej priležejo, od jote do segedina ali pečenega kislega zelja s klobasami, hkrati pa ga lahko uživamo surovega, v obliki solate ali kot dodatek v hot dogih, sendvičih, narezku …
Rdeča pesa – barvita energija za hladne dni
Rdeča pesa je pravi zaklad vitaminov in mineralov, še posebej železa, folne kisline in antioksidantov. Ti pomagajo ohranjati raven energije, kar je sploh v hladnih mesecih izjemnega pomena. Vložena rdeča pesa lahko služi kot preprost dodatek k jedem ali pa kot samostojna solata, lahko pa jo uporabite tudi za popestritev namazov, smutijev in podobno.
Kisla repa – slovenska klasika
Kisla repa je tesna sorodnica kislega zelja in se prav tako lahko pohvali z obilico vlaknin in vitamina C. Ugodno vpliva na naše črevesje oziroma prebavo in podpira imunski sistem. V zimskih časih je najbolj priljubljena v enolončnicah, kot je jota ali pa kot priloga ob krompirju in klobasah.
Stročnice – fižol, grah, koruza, čičerika
Stročnice so odličen vir rastlinskih beljakovin, vlaknin in pomembnih mineralov, predvsem železa, magnezija in kalija. Pozimi, ko naše telo potrebuje več energije in hranil, so stročnice odlična izbira za pripravo juh, enolončnic, solat in drugih jedi. Poleg tega so v shrambi dolgo obstojen in so hitro pripravljene!
Kisle kumarice – vedno na zalogi
Kisle kumarice so med Slovenci priljubljen dodatek ob lahkih večerjah in hitrih pogostitvah. Še dobro, saj so bogate z vitamini in minerali, predvsem vitaminom K, ki je pomemben za zdravje kosti. Poleg tega so kisle kumarice znane po tem, da pomagajo pri prebavi in delujejo kot naravni probiotik.
Paradižnikova omaka, pelati in pasirani paradižnik
Paradižnik je bogat vir likopena – močnega antioksidanta, ki prispeva k zdravju srca in ožilja ter ščiti pred poškodbami celic. V naši ozimnici ga lahko shranimo v obliki pasiranega paradižnika, pelatov, koščkov ali pa že pripravljene omake. V teh oblikah ga lahko celo zimo uporabljamo kot osnovo za številne tople jedi, kot so omaka za čufte ali polnjene paprike, testenine, rižote, juhe … Z vedno pripravljenimi paradižnikovimi konzervami v shrambi lahko zelo hitro in enostavno pripravimo okusne in zdrave jedi, ki nas bodo pogrele v zimskih dneh.
Zelenjava, ki je shranjena na pravi način, lahko na policah v shrambi preživi dolgo časa, brez da izgubi svoje hranilne vrednosti, svežino ali bogat okus. Poleg naštetih povrtnin je za ozimnico primerne še cel kup druge zelenjave in sadežev, zato si pripravite svoj izbor zimske shrambe in si obogatite zimo z domačimi in svežimi okusi.