Davnega leta 2004 je minister minister za kmetijstvo podpisal Pravilnik o kakovosti sadnih džemov in marmelad, ki je še vedno v veljavi in je tako rekoč uničil uporabo izraza, ki smo ga Slovenci vajeni za sadne namaze: marmelada. Le to je namreč opredelil kot »Marmelada je mešanica vode, sladkorjev in ene ali več vrst naslednjih proizvodov, pridobljenih iz sadja citrusov: pulpe, kaše, soka, vodnega ekstrakta in lupine.”
S tem smo sprejeli kot marmelado tiste slavne Britanske pre-sladke pomarančne in limonine umetnine, ki z marmelado kot so je kuhale naše mame nimajo resnično nobene zveze. Kar dve desetletji sta bili potrebni, in Združeno Kraljestvo je že zdavnaj izstopilo iz EU, da smo lani dobili evropsko Direktivo ki vsaj deloma popravlja ta lobistični nesmisel z možnostjo, ki dopušča državam članicam možnost “dovoliti, da se na njihovem ozemlju uporablja izraz „marmelada“ za ime proizvoda „džem“, če gre za džeme iz sadja, ki niso citrusi.”
Na ta račun smo bili proizvajalci prisiljeni odstranjevati naziv marmelada in domača marmelada ter preimenovati izdelke v džeme. Zdaj pa se ponovno dogaja preimenovanje nazaj v marmelade. Vsekakor je dobro brati deklaracije in slediti oznakam, kot so “z znižano energijsko vrednostjo” ali z “zmanjšano vsebnostjo vsebnostjo sladkorja”. Velja pa poudariti, da je sadje sladko že samo po sebi in naravno prisotni sladkorji se v skupni količini še dvignejo, ko izpareva voda in se marmelada gost.
Naturetin nabor marmelad in džemov
Možnost izbire med različno sladkimi in sadnimi, iz sadja ali sadnih kaš… je zelo velika, saj imamo v surovinski bazi različne vrste zamrznjenega sadja, ki ga pakiramo v vrečke. Izbirate lahko med džemi, ki imajo 30 % manj dodanega sladkorja od običajnih, v sadnih namazih 100 % jagoda, 100 % borovnica in 100 % malina pa ni prav nobenega dodanega sladkorja, pripravljeni pa so izključno iz sadja in sadnega soka.
Dobro se je zavedati, da povprečno marmelade vsebujejo okoli 60 g sladkorja na 100 g izdelka in da ima vsak okus nekoliko drugačno sestavo, saj je recept odvisen od naravne sladkosti posameznega sadja.