Hvala, narava

Daješ nam svež zrak, da lahko zadihamo s polnimi pljuči. Polna si vode in dobrih sadežev, brez katerih si ne predstavljamo življenja. Narava, hvala za obilje.

Hoja po mehki travi, nasmejani prijatelji, sočne jagode z domačega vrta …

Ljudje preživimo velik del življenja v iskanju dobrega počutja v prihodnosti, ženemo se za poslovnimi uspehi in izpolnjevanjem ciljev v prihodnosti, toda tisto, kar nas zares osrečuje, nas obkroža v tem trenutku. To so majhne stvari, ki jih zlahka spregledamo, toda njihov manko je nenadomestljiv. Si predstavljate, kako bi želi uspehe brez pitne vode, svežega zraka, okusne hrane in zdravega telesa?

Ste se kdaj vprašali, kaj vse nam daje narava in kako bi življenje izgledalo brez njenih darov?

 

Moč hvaležnosti

  • Hvaležnost poveča veselje, dobro voljo in vpliva na bistrost misli.
  • Hvaležni ljudje bolje in dlje spijo ter potrebujejo manj časa, da potonejo v globlji spanec.
  • Hvaležnost poveča raven potrpežljivosti, kar pripomore k lažjemu sprejemanju odločitev na karierni in osebni poti.
  • Kdor redno izkazuje hvaležnost se veliko lažje loti novih izzivov in ohrani motivacijo tudi v zahtevnejših okoliščinah.
  • Hvaležni ljudje se bolje razumejo z drugimi, zato lažje ohranijo dobre medsebojne odnose.

Skupna eko njiva

Zelenjavni vrt je primer okolja, v katerega je človek najbolj posegel. Z uporabo pesticidov in mineralnih gnojil je pestrost vrtov postala zelo okrnjena. Kadar se narava sooča s pomanjkanjem žuželk in njihovih ličink, vzpodbudi ptice k »pospravljanju« pridelka in povzročanju škode, lastniki vrtov pa ostanejo brez pridelka.

Demonstracijska njiva v Naravnem rezervatu Ormoške lagune bo naš skupni košček zemlje s premišljeno vključenimi rastlinami in ptičjimi prehranjevališči, ki bodo zagotovili, da bodo ptice ponovno zaželene in zelo koristne obiskovalke njive. Na eko njivi bomo v sodelovanju z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) na sonaraven način ohranili biotsko pestrost in uživali v zdravih sadovih narave in obenem vam postregli z dobro prakso, kako lahko biotsko pestrost vzpostavite tudi sami. 

Pomembnost ptic

Preberite, zakaj so ptice pomemben del biotske pestrosti.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna