Zgodovina podjetja

Leto 1923, Duplica pri Kamniku

Zakonski par Melanija in Stanko Žargi, z lastnikom znane delikatesne prodajalne blizu Filharmonije v Ljubljani Francetom Khamom ustanovita tovarno gorčice, ki jo poimenujeta po svoji hčeri Meti, na kratko ETA. Leto kasneje sta Kham in Žargi na Grabnu postavila še obrat za izdelavo paradižnikovih konzerv Scedep in ga kmalu priključila matični ETI.

Leta 1937

Se je podjetje preimenovalo v ETA, d. z o. z. Zaposlenih je bilo le pet do sedem delavcev, letno pa je glede na podatke iz leta 1936 pridelalo 12 000 kg gorčice. Za primerjavo poglejmo v leto 1965, ko je bilo v Eti zaposlenih že približno 300 delavcev, proizvedli pa smo kar 440 ton gorčice.

Obdobje tik pred 2. svetovno vojno

Že na začetku so v malem družinskem obratu ETA izdelovali vse legendarne izdelke, po katerih smo poznani še danes, predvsem gorčico, različne vrste marmelade, kompote in v kisu vloženo zelenjavo – prva asociacija pri tem so kisle kumarice. Naša gorčica je bila že tedaj izjemno cenjena, tako da smo jo celo izvažali.

1948, Kamnik v Jugoslaviji

Po nacionalizaciji v novi socialistični državi so leta 1948 vsa kamniška živilska podjetja združili v enotno Živilsko industrijo Kamnik. V tem sklopu sta bili poleg našega podjetja še Tovarna testenin Triglav iz Šmarce in Kvasarna iz Mengša.

Leto 1963

Selitev v nove prostore na Kajuhovi ulici, kjer smo še danes. Od šestdesetih do osemdesetih let prejšnjega stoletja je naše podjetje temeljilo tudi na sezonskem delu, na različnih delovnih mestih se je v zlati dobi kamniške industrije pri nas zvrstilo ogromno kamniških in okoliških mladeničev in mladenk, ki so pri nas mnogokrat pridobili tudi svoje prve delovne izkušnje.

V 60-ih letih, Maribor, Renče

V 60-ih letih je bila pri Mariboru ustanovljena polnilnica in kisarna Talis, na drugem koncu Slovenije, v vasici Renče na Primorskem je v okviru lokalnega podjetja Varikina nastala tudi znamka kisov Renški hram, ki ga je s svojo podjetno vizijo vodil Stanko Weitzer.

Leta 2003

Eta je bila že 20 let v večinskem lastništvu družbe Mercator, d.d., Ljubljana., v Murski Soboti pa je bilo ustanovljeno podjetje Proconi, d. o. o. in v enem letu je bil na 3000 m2 zgrajen nov proizvodni obrat, ki izpolnjuje najzahtevnejše standarde kakovosti. Zaradi težav znamke ETA v izvozu, posebej v Španiji, nastane blagovna znamka Natureta, ki jo upravljamo še danes.

Leto 2009

Je PS Mercator naše podjetje prodal novim lastnikom, ki pa se niso obdržali več kot leto dni in 2012 nas je kupil strateški lastnik, ki ima Eto v lasti še danes. Medtem je v murskosoboškem Proconiju lastništvo prevzelo francosko podjetje Fleury Michon in oblikovalo blagovno znamko pripravljene hrane Pogrej & pojej.

Leta 2011

je bil ukinjen obrat Bohova, tako da se od tedaj vsa naša dejavnost izvaja izključno v Kamniku. Na novi samostojni poti ponosno nadaljujemo žlahtno tradicijo izdelovanja kakovostne hrane, obnavljamo tehnološko opremo in razvijamo nove trendovske izdelke.

V letih pred začetkom drugega stoletja ETE

Leta 2018 ETA kupi blagovne znamke kisov TALIS in Renški hram ter preseli celotno proizvodnjo, vključno s hrastovimi sodi za staranje kisov iz Renč v Kamnik ter prične s polnjenjem kisov. Leta 2021 Eta kupi podjetje Proconi, ki postane naša poslovna enota in ostane v polni funkciji proizvodnje živil, vključno s pripravljeno hrano Pogrej & pojej. Zgodba štirih močnih znamk se nadaljuje ...

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna