Kulinarični ustvarjalci bloga Luka in Leon kuhata predstavljajo: Kislo repo na tradicionalen način! Sedaj lahko kislo repo z matevžem pripravite sami, kot so jo nekoč kuhale naše mame in babice. Verjetno ste že slišali, da je kisla repa izjemno zdravo živilo in ni naključje, da je bila okronana za kraljico zimske prehrane. Bogata je namreč z vitamini, minerali in prehranskimi vlakninami, še posebej velja izpostaviti vitamin C, ki je izjemnega pomena za naš imunski sistem. Odkrijte recept, ki bo vašo kuhinjo napolnil z okusnimi vonjavami te pridljubljene slovenske jedi.
Sestavine
Recept za 4 osebe:
- 1 kg kisle repe
- 1 l vode
- 1 žlica masti ali 2 žlici olivnega olja
- 1 čebula
- 4 stroki česna
- 3 žličke moke
- Sol po okusu
- Lovorjev list
- 3 do 4 poprovi zrn
- Na koščke narezana slanina
- 300 g krompirja
- 300g fižola
- Sol
- Poper
- 4 klobase
Postopek
Kislo repo rahlo speremo pod vodo in jo damo kuhat v večji lonec z lovorjevim listom in zrni popra.
Ko zavre, rahlo zmanjšamo ogenj in medtem ko se kuha, si pripravimo v ponvi zabeljeno osnovo, ki jo bomo dodali kuhani repi.
V ponvi zagrejemo svinjsko mast ali olivno olje, nato pražimo čebulo in česen, do zlato rumene barve.
Dodamo moko, nekaj žličk vode, kjer se kuha kisla repa in s kuhalnico mešamo do gladke goste mase.
Zabeljeni osnovi dodamo slanino, pražimo 3 minute in vso osnovo stresemo h kisli repi, da se bo zgostila.
Kuhamo še približno 30 minut.
Že prej kuhan fižol odcedimo in počakamo na kuhan krompir.
Obe sestavini skupaj pretlačimo in dodamo začimbe po okusu.
Kuhane klobase pa dodamo po želji.