31.5.2024

Guinessov največji piknik, francoska revolucija in Jane Austin

Beseda “piknik” verjetno izvira iz francoske besede “pique-nique” in ta vrsta neformalnega obroka na prostem je v Franciji postala priljubljena praksa po francoski revoluciji sredi 19. stoletja, ko je bilo spet mogoče vstopiti v kraljeve parke v državi.

Pikniki oziroma uživanje obrokov v slikovitem zunanjem okolju z družino in prijatelji, so se iz Francije razširili po vsem svetu tudi s pomočjo prizorov iz priljubljenih romanov. Ljubitelji Jane Austen zagotovo vedo, da so pikniki v 19. stoletju v Angliji postali dovršeni družabni dogodki z meniji, ki so vključevali široko paleto narezkov in pit, za pripravo katerih so si vzeli več dni.

Skozi stoletja so pikniki občasno predstavljali tudi zbor ljudi v političnem protestu. Eden bolj znanih med njimi je bil Panevropski piknik, ki je potekal 19. 8. 1989 na meji Avstrije in Madžarske. Bil je del številnih protestov proti komunizmu tistega leta, ki so pripeljali do padca železne zavese.

S pikniki sta povezana tudi najmanj dva rekorda, in sicer se je leta 2009 v Guinnessovo knjigo rekordov vpisal z 22.232 udeleženci največji piknik na svetu, ki je potekal v Lizboni. Ni sicer rekord pa vendarle omenimo, da je za 90-letnico podjetja Eta Kamnik med piknik sezono 2013 obiskala in darovala Kamniško gorčico in vložene kumarice za vse udeležence na kar 90 piknikih širom po Sloveniji.

Kot zanimivost predstavljamo mešanico kulinaričnih užitkov iz obdobja regentstva v Angliji, ki spominjajo na šarm in prefinjenost piknika, na kakršnem bi se lahko znašla tudi pisateljica Jane Austen.

Hladen pečen piščanec, začinjen in pečen, nato pa narezan in postrežen hladen.

Majhne priročne pite, polnjene z mleto svinjino ali govedino, začinjene z zelišči.

Sirni in sadni krožnik bi vseboval nabor sirov, kot so Stilton, Cheddar in Gloucester, skupaj s svežim sadjem, kot so jabolka, hruške in grozdje.

Priljubljeni so bili tudi sendviči z nadevi, kot so kumare in maslo, šunka in gorčica ali dimljeni losos ter kremni sir.

Škotska jajca so bila trdo kuhana jajca, ki so jih ovili s slanino, panirali z drobtinami ter ocvrli.

Austinova bi poleg zgoraj naštetih slanih jedi lahko okušala tudi mnoge vrste kruha in peciva, narezane na majhne koščke ali v grižljajih prikupnih oblik, saj so bila pravila vedenja v času Austinove dokaj stroga.

Pogača s semeni kumine, medenjaki in ingverjeva torta, z dodatkom stepene sladke smetane.

Limonina torta: vlažen biskvit, aromatiziran z limonino lupinico in sokom, prelit s sladko limonino glazuro.

Piškoti: najpogosteje mandljevi piškoti in masleni digestiv piškoti.

Ob vseh dobrotah so postregli sveže iztisnjeno limonado, rahlo sladkano in ohlajeno. Obvezno (vendarle govorimo o Angliji) izbor črnih in zelenih čajev, postrežen z mlekom, sladkorjem in rezinami limone. Modno je bilo lahko belo vino, morda klaret ter napitki iz bezgovih cvetov.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna