16.4.2024

7 praktičnih načinov uporabe kisa

Kis je tako vsestransko uporaben, da bi zlahka nadomestil kup različnih stekleničk; vrtne pripomočke za zatiranje plevela, čistila za odstranjevanje vodnega kamna, kremice proti aknam in napitke proti utrujenosti …

Shujšajmo s kisom

Manjše količine zaužite ocetne kisline, ki se nahaja v jabolčnem kisu, naj bi do neke mere resnično pomagale pri hujšanju. Kis spodbuja delovanje metabolizma na način, da telo pri tem porablja maščobo. Različne raziskave so pokazale, da so ljudje pri pitju dveh žličk kisa na dan, zmešanega z vodo, v treh mesecih izgubili okrog 2 kg telesne teže. Kis pomaga pri ustvarjanju zdrave črevesne flore.

Proti zakisanosti telesa

Kakorkoli se sliši nelogično: jabolčni kis (podobno kot limonin sok) pomaga pri uravnavanju pH v telesu in pri preveliki zakisanosti pripomore k bazičnosti. Privoščimo si žličko jabolčnega kisa na tešče, lahko ga zmešamo z nekaj medu v decilitru vode.

Za svetleče lase

V 2 dcl vode dodajmo 3 žlice jabolčnega kisa in ga uporabimo kot zadnji nanos, namesto dragih balzamov. Lasje bodo mehki, sijoči in voljni pa tudi prhljaja se bomo lažje znebili.

Za lepšo kožo

Jabolčni kis vsebuje veliko snovi, ki dobrodejno delujejo na kožo. Kisline v kisu pomagajo uničevati bakterije, ki so glavni krivec za nastanek aken in poskrbijo za zdravo ravnovesje pH. Kis in vodo zmešamo v razmerju 1 : 3, nanesemo na kožo, pustimo delovati 10 minut in speremo.

 

 

 

 

Piki žuželk

Katera koli vrsta kisa bo zmanjšala kislino strupa os in sršenov, omilila srbečico tudi po pikih drugih žuželk. Natopimo gazo ali vato s kisom in jo pritisnimo na mesto pika.

Za odstranjevanje plevela

Če ne želimo uporabljati agresivnih kemičnih zatiralcev plevela, ko se nam ta razrase med tlakovci pred hišo, ga pošpricajmo z 12% alkoholnim Kisom za dom Talis in počakajmo, da se plevel posuši. Nato ga izrujemo.

Odstranjevanje vodnega kamna

Alkoholni kis za dom je primeren tudi za odstranjevanje vodnega kamna, lahko ga razredčite ali uporabite brez dodajanja vode. Tam kjer je kamen nastajal dolgo in ga je veliko namočite v kis krpo in jo ovijte okoli kamna. Kis lahko tudi segrejete in mu s tem povečate učinkovitost in skrajšate čas raztapljanja vodnega kamna.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna