19.1.2024

S kislim zeljem do dobrega imunskega sistema

Nekateri se bomo še spomnili babičinih sodov za kislo zelje, na vrhu katerih so za utež stali veliki rečni kamni. Domače kisanje zelja se pri mlajših generacijah ni obdržalo, saj zato potrebujemo poseben prostor, znanje in čas. A dobre lastnosti fermentirane hrane so seveda ostale.

  1. S fermentirano hrano vnesemo v črevesje pro in prebiotike, ki pomagajo pri prebavi in pomagajo krepiti odpornost. Večina imunskih celic se nahaja v črevesju, zato bomo s pravilno prehrano uspešno vplivali na imunski sistem. Fermentirana hrana je tudi lažje prebavljiva, saj je že delno razgrajena.
  2. Mikroorganizmi, ki jih najdemo v fermentirani hrani, so konkurenca patogenim bakterijam. S svojim delovanjem zavirajo njihovo rast in razvoj. Nahajajo se v izdelkih, kot so jogurt, kislo zelje in kisla repa, kimči …
  3. Med fermentiranjem se sproščajo encimi, ki razgrajujejo beljakovine, pri čemer se sproščajo peptidi. Peptidom se pripisuje ugodno delovanje na povišan krvni tlak, sladkorno bolezen, oksidativni stres, strjevanje krvi, holesterol … ter pomoč v boju proti debelosti.

V Natureti kislo zelje pripravijo tako, da ga najprej očistijo in narežejo na “rezalki”. Nato ga solijo in potresejo po kadi, katero obtežijo in pustijo na sobni temperaturi štiri tedne. V tem času poteka proces fermentacije. Potem ga v plastičnih posodah zalijejo s citronko in pustijo, da povre sladkor. Če zelje ustreza vsem parametrom, ga napolnijo v vrečke.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna