15.5.2024

Domači kuharski šefi: leto v znamenju kuhanja z malo truda

Večina, ki redno kuha doma želi čas izkoristiti učinkovito, zato je odgovor na vprašanje “kako želite kuhati?” najpogosteje: »hitro/prihraniti čas« oziroma »malo truda/veliko učinka«.

Naturetina sledilka na primer pravi: »Upam, da se bom naučila več hitrih receptov, kot je en lonec, ena ponev itd. Nočem porabiti ogromno časa za kuhanje, raje bi ga preživela z družino.«

Večina tistih, ki kuhajo doma meni, da “lahek in hiter” recept zahteva med 30 in 40 minut časa.

 

Ne zapletajte se s preveč sestavinami

Povprečje pet je najboljše izhodišče za domače kuharje, ki pravijo, da so pozorni na to, koliko sestavin potrebuje recept.

Ste vedeli, da nas večina recepte ponovi največ vsaka dva tedna?

 

Spajanje več jedi v eno

Trend ostajajo ustvarjalne mešanice dveh klasik v nov recept. Ljudje se zgledujejo po restavracijskih kuharjih, ki premikajo meje s fuzijami hrane in globalnimi okusi ter postajajo vse bolj pustolovski, igrivi in ustvarjalni. Govorimo o kombinaciji kot je na primer casserole pizza, kjer testo nadomestijo testenine in sir, ki so posuti z dodatki, ki gredo običajno na pizzo (šunka, gobe, paradižniki).

Pri vsem skupaj so prehrambni trendi 2024 naklonjeni raznim vrstam gob, ki vstopajo v sestavnice namesto mesa, sadež pasjonka, od zelenjave pa jajčevci, cvetača in brokoli, medtem ko so izjemno popularne še vedno tudi stročnice.

 

Potrebujete dobro založeno shrambo

Glavna namera domačih kuharjev je založiti shrambo z obilico omak in začimb, ki lahko osnovno jed spremenijo iz “meh” v “vau”. Večina se strinja, da jim je pri izbiri recepta najpomembnejše, ali imajo sestavine pri roki.

V letu 2024 so se na železni repertoar shrambe uvrstili balzamični kis, črni rižev kis, ribja omaka ter sezamovo olje. Med izdelki Naturete pa so to vsi sterilizirani fižoli, leča in čičerika ter paradižniki za kuhanje, omake na rdeče in kompoti ter džemi. Seveda ni odveč imeti na zalogi riž, gotove jedi in limonin sok.

Buzz beseda leta 2024 je gochujang, ki je slana, fermentirana korejska omaka iz rdečega čilija, lepljivega riža, fermentirane soje in soli. Uporablja se za dodajanje okusa različnim korejskim jedem, kot so bibmbab, bulgogi in tteokbokki. Ta gosta, lepljiva začimba je pikantna in zelo koncentriranega ter ostrega okusa.

 

Živila rastlinskega izvora kot vir beljakovin

Kar zadeva trende prehrane, so živila rastlinska izvora na veljavi pridobivala že leta 2023, še večji razpon bodo doživela v letih pred nami, vendar bo glede na lansko leto prišlo do odstopanja. Prehranska strokovnjakinja Jackie Newgent je za Forbes povedala, da bo večina namesto predelanih rastlinskih živil, izbirala nepredelana. Večji poudarek bo na sveži zelenjavi, stročnicah, lupinastih plodovih, semenih in drugih rastlinah.

 

Poudarek bo na nepredelani hrani

Še vedno pa bomo iskali nove možnosti za alternative mesnim živilom, ki bi bile zasnovane na rastlinski bazi.

Beljakovine je bolje dobivati iz običajnih živil, kot so lupinasti plodovi, stročnice in semena, saj ti vsebujejo tudi vlakna in z njimi je nemogoče prekoračiti dnevno priporočen odmerek.

Za vse, ki se ne izogibajo živalskim živilom, so nepogrešljiva jajca, mleko in mlečni izdelki ter v zmernih količinah meso.

 

Zdrava, uravnotežena prehrana in dodatki

Stroge in omejevalne diete, kot je denimo ketonska in podobne, bodo kaj lahko postale predmet zgodovine. Namesto teh v ospredje stopajo zdravi ter uravnoteženi načini hranjenja, ki so veliko bolj fleksibilni in prijazni do telesa. Eden od njih je mediteranski način prehranjevanja.

Prehranski dodatki ne bodo izgubljali na priljubljenosti in strokovnjaki za prehrano izpostavljajo keratin, ašvagando, berberin, macho, kolagen, morske alge, dodatke s koencimom, magnezij, vitamin D, dodatke za zdravje možganov, astaksantin (antioksidant), holin ali vitamin B4.

 

Individualen pristop k zdravju

Vse več ljudi bo pozornost namenjalo živčnemu sistemu, spanju, nadzorovanju stresa, čustvenemu zdravju, osredotočenost bo na individualiziranih tretmajih in spremljanju zdravja s pametnimi urami.

Vsi pa vemo, da je vsako telo zgodba zase, vsak ima specifične potrebe tako z vidika prehranjevanja kot s stališča vadbe in biti čuječen in zaznavati spremembe v svojem telesu je od vsega najbolj pomembno.

 

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna