19.1.2022

10 skrivnosti rdeče pese

Le kdo ne pozna rdeče pese? Priljubljena je predvsem kot solata, vložena v kozarec, saj ne zahteva skoraj nobene priprave, je cenovno ugodna in prijetnega okusa, poleg tega pa se lepo poda k skoraj vsaki jedi. Še posebno radi si jo privoščimo pozimi, ko je svežo solato težje dobiti oziroma je nekoliko dražja.

1 – Z rdečo peso je povezana tudi marsikatera zanimivost, ki je večina od nas verjetno še ne pozna, zato tokrat razkrivamo 10 skrivnosti rdeče pese.

2 – Rdečo peso so poznali že stari Rimljani, ki so jo uporabljali za zniževanje telesne temperature in kot blago odvajalo. Za to se priporoča še danes.

3 – Tudi Hipokrat in njegovi nasledniki so rdečo peso uporabljali v zdravilne namene, in sicer kot obkladke za rane.

4 – Že od časa Rimljanov sok rdeče pese velja tudi za afrodiziak, saj je bogat z borom, ki ima pomembno vlogo v sintezi spolnih hormonov.

5 – V renesansi je Bartolomeo Platina uživanje rdeče pese priporočal poleg česna, saj naj bi ublažila zadah.

6 – Zaradi visoke vsebnosti sladkorja so razvili tudi posebno vrsto sladkorne pese, iz katere se še danes proizvaja sladkor.

7 – Vsebuje veliko betaina, ki znižuje raven homocisteina, naravne aminokisline, ki naj bi ob povečani prisotnosti v telesu lahko pripomogla k tveganju za infarkt, možgansko kap in druge žilne bolezni.

8 – Betain v rdeči pesi naj bi blagodejno vplival tudi na počutje in razpoloženje, saj tako deluje tudi na organizem.

9 – Prav tako je dokazano, da je rdeča pesa dobra za kri, saj je bogata s folno kislino, ki pomaga preprečevati slabokrvnost, in železom, ki je pomemben pri nastajanju rdečih krvničk, te pa telo oskrbujejo s kisikom. V rdeči pesi je tudi veliko kalija, ki pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka, srčnega utripa in odvajanju odvečne vode iz telesa.

10 – Zaradi bogate vsebnosti folne kisline se rdeča pesa priporoča ženskam v zgodnji nosečnosti, saj zvišuje raven folata v krvi, ki je potreben za pravilen razvoj možganov, lobanje in hrbtenjače zarodka.

Rdeča pesa naj bi spodbujala tudi delovanje jeter in s tem izločanje odpadnih snovi iz organizma.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna