19.1.2022

Barvanje pirhov z naravnimi barvili

»Jajce kot simbol življenja.«

Že v antičnih časih so verjeli, da so jajca simbol plodnosti in novega življenja, zato so jih zelo radi podarjali. Tradicija barvanja jajc tako sega že v zgodovino, ko so za njihovo okrasitev uporabljali naravna barvila. Ustvarjanje pirhov s pomočjo živil, ki jih imamo doma, je zelo priljubljeno tudi v današnjem času, sploh če dajemo več poudarka na svojem zdravju.

Da bi se jajca lepše obarvala, jih najprej razbarvajte v vodi, ki ste ji dodali alkoholni kis v razmerju 1:1. V tem primeru postanejo svetlejših odtenkov, kar predstavlja dobro osnovo za naravna barvila. Razbarvana jajca postavite v lonec vode in dodajte izbrana živila. Če si želite bolj intenzivne odtenke, enostavno dodajte več izbrane naravne sestavine. Nato zavrite vodo in na zmernem ognju kuhajte približno 15 minut. Jajca odcedite in posušite. Za svetleč videz jih na koncu lahko premažete z oljem ali slanino.

*Namig: Konzervirane sestavine obarvajo jajca bolj intenzivno. K temu pripomore tudi žlička ali dve vinskega kisa. 

Pisana paleta naravnih barvil za pirhe

Barva pirhov je odvisna od izbranih živil, zagotovo pa boste večjo pestrost v velikonočni zbirki dosegli s kombiniranjem dveh ali več odtenkov. Vijolično barvo pirhov boste dobili s kuhanjem v soku rdeče pese ali rdečega grozdja. Različne odtenke modre barve najlepše ustvarijo borovnice, rdeče zelje ali cvetovi vijolic, pa tudi hibiskusov čaj in rdeče vino. Rjavo ali zlatorjavo barvo bodo na jajčni lupini pustili čebulni olupki, kava, črni čaj, orehove lupine. Oranžno barvo boste dobili s kurkumo, korenjem, čilijem v prahu ali mleto papriko. Tudi rožnato barvo ustvari sok rdeče pese, pa tudi sok različnega jagodičevja. V zelene odtenke pa jajčno lupino odene klorofil, ki ga dobimo v zeleni zelenjavi.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna