19.1.2022

Čuječno prehranjevanje

Čuječnost je zavestno osredotočanje na misli, čustva in telesne občutke v sedanjem trenutku. Če to preslikamo na prehranjevanje, gre za metodo, ki pomaga vzpostaviti zdrave prehranjevalne navade in razviti bolj pristno izkušnjo uživanja vsakodnevnih obrokov. Za lažje razumevanje čuječnosti prehranjevanja je dobro poznati njen nasprotni pol – impulzivno, nepremišljeno ali nezavedno prehranjevanje.

Se vam je že zgodilo, da ste pojedli obrok, ne da bi se sploh zavedali, kdaj? Ali pa ste morda izpraznili hladilnik, ker ste imeli slab dan in ste potrebovali tolažbo? Če se pri čuječnem prehranjevanju osredotočamo na čute, sedanji trenutek in namen, je nepremišljeno ali nezavedno prehranjevanje ravno nasprotno. Gre predvsem za uživanje hrane na nezdrav način – v naglici, pod vplivom težjih občutkov ali zaradi privzgojenih navad.

Kaj se zgodi, ko vzpostavimo čuječno prehranjevanje?

Znamo razlikovati med resnično lakoto in čustveno lakoto: signal za telesno lakoto nam da telo samo, čustveno lakoto pa prebudijo neprijetna čustva, ko imamo slab dan, ko smo potrti, nezadovoljni, tesnobni ali zdolgočaseni. Pri čustveni lakoti gre le za zapolnitev praznine in kratkotrajno sprostitev, kar pogosto spremlja tudi prenajedanje.

Doživljajmo izkušnjo hranjenja z vsemi čuti! To pomeni, da hranjenje jemljemo kot proces, v katerem smo pozorni na široko paleto okusov, vonjave, teksturo, barve ter ob tem uživamo. Pri tem umaknemo vse moteče elemente, kot so telefon, televizija, časopisi.
Se prehranjujemo z namenom ohranjanja zdravja in dobrega počutja? Znan rek pravi, da jemo zato, da živimo, in ne živimo zato, da jemo. Čuječno prehranjevanje ne temelji na strogih dietah in obsesivnem štetju kalorij, ampak predvsem na celostni izkušnji uživanja v obrokih, za katere smo hvaležni.
Nakupujmo bolj premišljeno! Pred odhodom v trgovino si napišimo seznam živil, s čimer se izognemo brezglavim nakupom pod vplivom čustev (npr. čips, čokolade, pecivo …) ali hitenja.
Vzpostavimo nadzor nad nezdravimi prehranjevalnimi navadami! Ne le, da obroki postanejo bolj premišljeni, načrtovani in zdravi, tudi hrano jemo počasneje in v njej bolj uživamo. Ritual hranjenja je pomembno prilagoditi življenjskemu stilu.

 

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna