19.1.2022

Kako pripraviti kis za vlaganje?

Pri pripravi in redčenju kisa za vlaganje moramo biti še posebej pozorni zato, da bodo vse vložnine ostale sveže in dobro ohranjene dlje časa.

Najpogosteje se uporablja 9-odstotni alkoholni kis za vlaganje, ki ga velikokrat na trgovskih policah najdemo v večjih kantah in ga običajno mešamo v razmerju dveh meric vode in ene merice kisa. Za manjše gospodinjske količine in sprotno vlaganje na primer dveh približno pollitrskih kozarcev priporočamo razmerje 0,625 l vode in 0,275 l kisa, v katerega vmešamo 50 g sladkorja in 27 g soli.

V receptih drugih kulinaričnih okolij, lahko velikokrat zasledimo tudi navaden vinski kis in razmerje 0,6 l kisa in 0,3 l vode. Zaradi narave vinskega kisa je ta mešanica za slovensko kulinariko zelo kisla, zato tradicionalno priporočamo alkoholni kis in pripravo v razmerju, ki je navedeno na embalaži. Seveda pa lahko tisti, ki so vam domači shranki premočni, povečate delež vode. Vsekakor pa zaradi uspešnosti in higienskih razlogov pripravki ne smejo biti preblagi, saj to omogoča razvoj mikroorganizmov, ki še posebej radi uspevajo v kislem in slanem okolju.

Ker si pri Natureti prizadevamo za ponovno uporabo embalaže in zmanjševanje porabe plastike, vas vabimo, da v svojo kantico natočite kis kar sami v naši kamniški prodajalni!

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna