19.1.2022

Kako so polnjene paprike osvojile svet?

Polnjene paprike so jed, ki jo v številnih različicah poznajo skoraj po celem svetu. Kdaj natančno so ljudje začeli polniti meso in zelenjavo, ni čisto znano, vendar najdemo nekatere recepte za polnjene živali (kokoši, zajce, prašiče in polhe) že v rimski zbirki receptov ‘De re coquinaria’ ali O kuhanju, napisani v 1. stoletju našega štetja.

Polnjene paprike so morale nastati nekoliko kasneje, kajti šele leta 1493 so paprike iz Srednje Amerike skupaj s Krištofom Kolumbom najprej priplule v Španijo, nato pa so se razširile naprej v Evropo in Azijo. Španci imajo svojo različico polnjenih paprik, ki jim pravijo pimiento relleno, Indijci jih polnijo s pire krompirjem in jim pravijo bharwan shimla mirch, Mehičani so posebno jed, ki spominja na njihovo zastavo, poimenovali chiles en nogada, na Balkanu pa so značilne slastne dolme.

Za španske pimiento relleno, ki so nastale okoli leta 1700, potrebujemo rdeče paprike, belo čebulo, paradižnikovo mezgo, riž, sol, poper, zelenjavno osnovo in žafran. Popraženo belo čebulo zalijemo s paradižnikovo mezgo, dodamo riž, zelenjavno osnovo in začimbe. Kuhamo 15 minut, da se riž zmehča, nato napolnimo paprike. Pečemo jih 20 minut v pečici na 180 stopinjah Celzija.

Portugalci so paprike hitro ponesli v svoje kolonije, tudi v Indijo. Indijski kuharji so novo začimbo z veseljem posvojili, okoli leta 1675 pa so polnjene paprike poimenovali bharwan shimla mirch. Zelene paprike so polnjene s pire krompirjem, z rdečo čebulo, origanom, mleto rdečo papriko in s šilcem limonovega soka. Skuhamo pire krompir in ga popečemo na popraženi čebuli. Dodamo začimbe in limonov sok ter polnjene paprike popečemo v pečici.

Mehičani so neodvisnost od Španije leta 1821 praznovali z novo jedjo, ki spominja na mehiško zastavo, zato so jo poimenovali chiles en nogada, da bi z njo proslavili prihod prvega mehiškega predsednika. Ta jed je nekoliko bolj zapletena, zato jo pripravimo takrat, ko imamo na voljo malce več časa. Potrebovali bomo zelene paprike, svinjino, paradižnike, breskev, rozine, mladi sir, orehe, sladko smetano in granatno jabolko. Paprike popečemo v pečici in jih olupimo. Prerežemo jih po dolgem in odstranimo semena. Svinjino skuhamo v soljeni vodi do mehkega in jo natrgamo. Na čebuli popražimo narezan paradižnik, solimo in popramo. Dodamo na koščke narezano breskev, rozine, natrgano svinjino in kuhamo še deset minut. Omako pripravimo tako, da v mešalniku zmiksamo mladi sir, olupljene orehe in sladko smetano. Paprike napolnimo in prelijemo z omako. Okrasimo s semeni granatnega jabolka in peteršiljem.

Beseda dolma prihaja iz turškega jezika in pomeni polniti. Zaobjema skupino polnjene zelenjave, kot so paprika, jajčevci, čebula in polnjeni listi trte. Jed je razširjena na Balkanu in po državah Bližnjega vzhoda. Značilne predstavnice so Turčija, Madžarska, Iran, Irak, Azerbajdžan …

V Sloveniji paprike najpogosteje polnimo z mešanico mletega govejega mesa, riža in začimb. Postrežemo jih v paradižnikovi omaki in s pire krompirjem.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna