14.2.2022

Ljubezen gre skozi želodec

Ni zaljubljene osebe, ki se ne bi strinjala, da gresta ljubezen in hrana z roko v roki. Prvi zmenki se zato z razlogom zgodijo ob okusnih grižljajih dobre kulinarike, ljubezen na praznik zaljubljencev pa je v vsaki kulturi gurmansko obarvana.

Če morda še nimate ideje za današnje Valentinovo kulinarično razvajanje, se pustite navdihniti okusom ljubezni z vsega sveta.

Wales

Valižani slovijo kot strastni zaljubljenci, ki praznujejo ljubezen že 25. januarja. Med njihovimi tradicionalnimi jedmi se ob zelenjavnih polpetih in majhnih, puhastih palačinkah, ki jih postrežejo za zajtrk, znajdejo prenekatere krepke jedi na žlico. Valižani svojim boljšim polovicam ob prazniku ljubezni podarijo unikatno izrezljano leseno žlico, znano kot »lovespoon«, s katero na pozoren način povežejo tradicionalno kulinariko in ljubezen.

Španija

Za Špance in Španke, natančneje za prebivalce Valencije, je najbolj romantičen dan v letu 9. oktober, ki je tamkajšnjim domačinom znan kot dan Sv. Dionizija, zavetnika ljubezni. Ob tej praznični priložnosti potekajo številni festivali in parade, Valencijci pa tradicionalno v znak ljubezni svojo simpatijo razveselijo z mocadoro – sladko figurico iz marcipana. Uganete specialiteto, ki se na ta poseben dan najpogosteje znajde na prazničnem meniju? Paella, seveda. Tudi sami lahko danes pripravite domačo različico energične španske jedi in ponovno osvojite srce svoje najdražje osebe.

Južna Koreja

Ste vedeli, da so Južnokorejci najromantičnejši prebivalci na svetu? V Južni Koreji je vsak 14. dan v mesecu posvečen ljubezni, poljubom, prijateljstvu in dobroti. Takrat je tudi idealna priložnost za povabilo na prvi zmenek ali prijateljsko druženje ob dobri večerji, ko na mizi kraljujejo bodisi bulgogi (marinirani goveji trakci), japchae (praženi rezanci z zelenjavo in mesom) ali sladek mlečni riž z bučo imenovam hobakjuk.

 

Gana

Valentinovo v državi, ki je znana kot največja svetovna proizvajalka čokolade, ni le praznik ljubezni, vendar tudi nacionalni dan čokolade. Ta dan se odvijajo posebne razstave in dogodki, ki so kot nalašč za romantične čokoholike. Ob žlahtnih čokoladnih tablicah, polnjenih pisanih pralinah, božansko dobrih torticah in drugih sladkih specialitetah se marsikateri pari ponovno zaljubijo.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna