19.1.2022

Od kod ideja polnjene paprike?

V Naturetini zbirki pripravljenih jedi se je znašla tudi polnjena paprika. Ta odlična jed je za povrhu pripravljena še brez ojačevalcev okusa in brez konzervansov. Pa veste od kod izvira ideja za to preprosto jed, ki jo radi uživamo tudi Slovenci?

Polnjena paprika je jed, poznana skoraj po celem svetu. Vendar se njena oblika, sestava in okus spreminja glede na mesto izvora in kulinarične značilnosti posameznega območja. Bližnji vzhod in severna Afrika sta domovini jedi pripravljenih s polnjenjem zelenjave. Za to vrsto jedi imajo tudi posebno ime, pravijo ji dolma in sarma. Običajno gre za jed, ki jo pripravijo s polnjenjem paprik ali listov trte. Dolma je ena izmed najbolj značilnih predstavnic balkanske kuhinje in okoliških regij, kot so države bližnjega vzhoda, Irak, Iran, Turčija, Azerbaijan, Armenija in celo centralna Azija. V Grčiji jih imenujejo yemista ali gemista, v Tuniziji pa so poznane kot filfil mahshi.

V balkanski regiji in centralni Evropi je polnjena paprika najbolj poznana, kot jed ki je značilno polnjena z mletim mesom in rižem. Meso je po navadi mleta govedina, vmešana v riž in začimbe. Navdih za takšen način priprave paprik pa najverjetneje izvira iz Madžarke kuhinje. Največja možnost, da bomo našli značilno pripravljene polnjene paprike na tem območju, je v Zagorju in Vojvodini. V Bolgariji na primer pa se ta jed že razlikuje, tam namreč paprike največkrat polnijo kar z jogurtom. Ravno tako v Romuniji, kjer paprike polnijo z mletim svinjskim mesom, rižem, čebulo in različno zelenjavo ter začimbami in jih nato skuhajo v omaki iz smetane, paradižnikove mezge in začimb.

Polnjene paprike (bharvan mirch oziroma bharva hari mirch) predstavljajo eno od glavnih polnjenih vrst zelenjave tudi v Indiji. Navadno za polnilo uporabijo kuhano meso, krompir, čebulo in začimbe kot so kurkuma, čili, koriander, sol in limonin sok. Polnjene paprike nato običajno pečejo v ponvi ali pečici, dokler se ne zmehčajo.

Indijci pa poznajo polnjene paprike tudi kot obliko hitre hrane, ki ji pravijo mirchi bajji ali pakora in se prodaja na ulicah. Še posebno je ta topla jed zaželena v monsunskem hladnem obdobju. V Bombaju in zahodnih regijah, polnijo velike zelene paprike z praženo moko z dodatkom začimb in jih nato ocvrejo v olju. V neki drugi regiji pa polnijo in cvrejo manjše, rdeče čili paprike, ki jih postrežejo ob rižu.

Polnjene paprike pa so tudi del španske tradicionalne kuhinje, še posebno v baskovski regiji. Španci za polnjenje navadno uporabljajo piquillo paprike, ki so rdeče barve in sladkega okusa. Za polnilo pa najpogosteje uporabijo Machengo ovčji sir, ali pa mleto govedino, lahko tudi mleto ribo, običajno uporabijo trsko. Polnjene paprike pripravijo skupaj z bešamel omako.

V Mehiki najbolj pogosto polnijo zelene paprike. Za polnilo pa uporabijo od sira (tradicionalno, queso fresco) do mesa, vmešanega v maslo in jajce ter ocvrtega. Običajno polnjene paprike postrežejo skupaj z omako, ki pa se močno razlikuje glede na regijo izvora jedi. Znana jed so tudi izdolbene jalapeno paprike, ki jih polnijo z mešanico sira, začimb in mletega mesa, ki jih ocvrejo v olju.

Tudi Američani imajo svojo različico polnjenih paprik. Običajno za pripravo jedi uporabljajo zelene paprike, ki jih polnijo z mleto govedino, pomešano z krušnimi drobtinami, kuhanim rižem, jajcem, začimbami, kot je mleta paprika in peteršilj ter sirom. Paprike nato kuhajo ali pečejo v pečici in jih običajno postrežejo s paradižnikovo omako.

Polnjene paprike najdemo tudi v Skandinaviji. Tam jih običajno polnijo z mleto govedino ali svinjino, rižem, različnimi začimbami in zelenjavo.

Gotovo so vas različni opisani postopki priprave polnjenih paprik po svetu navdušili, vendar če ste ljubitelji polnjene paprike, pripravljene po domačem, tradicionalnem slovenskem receptu vas Naturetine polnjene paprike prav gotovo ne bodo razočarale.

mag. Lea Lukšič, prehranska svetovalka

VIRI:

Parloa M. 1887. Miss Parloa’s Kitchen Companion (19th ed.). New York, New York: The Clover Publishing Co. str. 525.

Farmer Merritt F. 1896. The Boston Cooking School Cookbook. Boston, Massachusetts: Little, Brown Co. str. 267–268.

Stuffed peppers, 2016: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Stuffed_peppers

 

 

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna