19.1.2022

Razhudniki nas ne razhudijo

Zadnje čase pogosto naletimo na članke, ki opozarjajo na škodljivost razhudnikov za človeški organizem. Ker med razhudnike uvrščamo nekatere najbolj priljubljene povrtnine, kot so paradižnik, krompir, paprika in jajčevci, bomo tokrat namenili nekaj besed vsem, ki zaradi omenjenih opozoril razhudnike zdaj uživate z negotovim priokusom ali ste se jim po nepotrebnem celo odrekli.

Res je sicer, da razhudniki vsebujejo alkaloide, ki so zdravju škodljivi, paradižniki tomatin, krompir solanin, paprika kapsaicin in jajčevci solanidin, vendar pa je količina teh snovi v tistih delih omenjenih vrtnin, ki so namenjene za uživanje, večinoma zelo zelo majhna.

Za primer vzemimo paradižnik. V nezrelih plodovih je alkaloidov toliko, da paradižniki, dokler ne dozorijo, veljajo za neužitne, v zrelih pa sledi alkaloidov večinoma sploh ni več mogoče najti. Kljub temu je priporočljivo pred zaužitjem odstraniti vse bele in zelene dele.

Podobno velja za krompir. Največ alkaloidov vsebujejo kali in cvetovi, nekoliko manj jih je v plodovih in zelenih delih, najmanj pa jih je v samih gomoljih. Ko te še toplotno obdelamo, se količina solanina še dodatno zmanjša, paziti pa je treba, da se ne lotevamo priprave kalečih gomoljev, saj proces kaljenja sproži močno proizvodnjo solanina.

Kapsaicin, ki ga najdemo v papriki in čilijih, ima celo protivnetno delovanje in pomaga izboljšati prekrvitev telesa. To je še posebno ugodno za ljudi, ki jih večkrat zebe.

Ne nazadnje vsebujeta omenjena zelenjava in sadje obilico vitaminov, mineralov, antioksidantov in drugih organizmu koristnih snovi, zaradi katerih je njihovo uživanje prej zdravju koristno kot škodljivo.

Zato lahko krompir, paradižnik, papriko, jajčevce in druge razhudnike mirno še naprej uživate in ste brez skrbi, da bi vas razhudili. Seveda pa kot pri vseh živilih velja upoštevati pravilo zmernosti in raznolikosti prehrane.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna