19.1.2021

Slovenska gorčica Natureta v muzeju gorčic

Le kdo v deželi na sončni strani Alp ne pozna zdaj že legendarne gorčice Natureta? Kljub temu marsikdo ne ve, da prav to gorčico poznajo tudi na drugi strani luže.

Od leta 2013 je namreč v ameriškem muzeju z največjo zbirko gorčic na svetu National Mustard Museum, ki ima sedež v ameriški zvezni državi Wisconsin, zastopana tudi slovenska gorčica Natureta. V muzeju, kjer lahko vidimo več kot 5500 gorčic iz več kot 70 držav sveta, slovenske barve zastopata klasična gorčica Natureta in polnozrnata gorčica Natureta, znana tudi pod imenom kamniški ženof, ki je na trg prišla ob 90-letnici podjetja.

Ustanovitelj in kurator muzeja Barry Levenson je ob prejemu obeh slovenskih gorčic povedal: “Izdelka sta videti odlično in navdušen sem, da je v našem muzeju odslej zastopana tudi Slovenija.

Sicer omenjeno gorčico v Natureti že od daljnega leta 1923 izdelujemo po starem izvirnem receptu Stanka Žargija, ki je pod Kamniškimi Alpami ustanovil družinski obrat. Zaradi več kot 90-letne tradicije, ki se je ohranila vse do danes, pa v Natureti letno proizvedemo več kot 750 ton gorčice. Ta ni priljubljena samo v naši deželi na sončni strani Alp, temveč tudi v 14 deželah izven naših meja.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna