13.4.2022

Velikonočne navade po Evropi

Eden največjih krščanskih praznikov praznujejo skoraj v vseh državah sveta, toda način praznovanja in šege se velikokrat razlikujejo. V mnogih evropskih državah zakurijo kres, ki je bil sprva namenjen praznovanju prihoda pomladi. Velika noč je postala tudi pomemben družinski praznik ter čas barvanja in iskanja velikonočnih prihov v vseh državah stare celine.

Nemčija

Nemci praznujejo Ostern in v prazničnem času jedo ribe na veliki petek, na večer velike sobote pa zakurijo kres. Ob tej priložnosti se zbere veliko ljudi, ki se skupaj veselijo prihoda toplejših spomladanskih dni. Na velikonočno jutro se družine družijo ob bogatem domačem zajtrku, starši pa nato skrijejo pletene košare polne sladkarij, ročno obarvanih pirhov in majhnih daril.

Anglija

Angleži veliko noč oziroma Easter pospremijo z izmenjavo velikonočnih pirhov in drugih pozornosti. Najpogosteje se obdarijo s čokoladnimi dobrotami, narcisami, domačimi izdelki ali pa si privoščijo skupne počitnice. Priljubljena hrana na veliki petek je sladek mlečni sadni kruh.

Nizozemska

Tudi Nizozemci na Pasen ponudijo mlečni kruh polnjen z rozinami in ribezom. Po vsej državi praznujejo veliko noč kot praznik prihoda tople in cvetoče pomladi.  Za velikonočno večerjo okrasijo mizo s poslikanimi pirhi, narcisami in drugim zgodnjim cvetjem.

Francija

Osrednje praznovanje Paques se začne na veliki petek s slovesnim utišanjem zvonov. S tem oznanijo žalovanje za križanim Jezusom Kristusom. Starši otrokom, tako kot v mnogih drugih državah, skrijejo čokoladna jajca in druge sladke dobrote.

Norveška

Norvežani so najverjetneje največji posebneži praznovanja Påske. Na velikonočno nedeljo množično tečejo na smučeh in preživijo čas z najbližjimi ob barvanju jajc. Sodobni način praznovanja pa vključuje tudi trend reševanja nepojasnjenih umorov, zato na praznični vikend največje televizijske hiše predvajajo kriminalne in detektivske zgodbe.

Švedska

Švedi v duhu velike noči ali Påskdagen-a na sveto nedeljo postrežejo lososa z obilo pečenega krompirja in jajc. Tudi za Švede je ustvarjanje pirhov posebna družinska zabava, ki jo zaključijo s kotaljenjem in iskanjem poslikanih jajc. Na velikonočni večer, tako kot Nemci, na vrhu gričev zanetijo kres in pripravijo ognjemet.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna