19.1.2022

Vse o Naturetinih feferonih

Naturetini vloženi feferoni začnejo svojo pot proti Kamniku na rodovitnih poljih Makedonije. Vztrajni dobavitelji iz okolice Strumnice vsako leto pripeljejo okoli 75 ton pekočih in nepekočih različic. Pri nas se je za majhne pekoče paprike prijelo ime čiliji, v resnici pa gre za isto stvar.

Feferone fermentirajo in vložijo brez dodanih začimb. Ponavadi jih obirajo avgusta, če pa je poletje vroče, lahko dozorijo že julija. Pa vendar niso vsi feferoni, ki pridejo v našo deželo, enako zreli, zato so kozarci feferonov polni različnih barv.

In kako v Natureti izdelajo polpekočo različico? Uporabijo čudovito zvijačo: pri vlaganju nepekočih feferonov dodajo v kozarček samo enega pekočega. Receptura je prilagojena slovenskim kupcem, ki večinoma ne marajo preveč pekočih jedi. Za jedi, v katere dodajo feferone, na primer prebranec, jih shranijo v naravnem nalivu iz kisa, soli in vode, da se ohranijo na čim bolj naraven način.

Več kot 230.000 kozarčkov roma na police slovenskih, italijanskih, poljskih, ruskih in švedskih gospodinjstev. Mogoče pri njihovem uživanju nekoliko izstopajo Rusi, ki jih najraje pojedo v družbi vodke. Če peče, naj zares peče!

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna