19.1.2022

Začimbe za vlaganje

Večina vas pozna občutek nestrpnega čakanja na prve plodove, nato pa nenehne dileme, ko je teh na vrtu preveč, mi pa jih ne moremo porabiti pravočasno. V času rodovitnega poletja velikokrat zajadramo v razmišljanje o shranjevanju pridelkov z našega vrta. Vlaganje pridelkov je odlična rešitev za shranitev odvečne hrane in za pripravo ozimnice, ki bo zdržala in zadržala svežino.

Da pa bodo vložene stvari še bolj okusne, je pomembno, da bomo med osnovne sestavine dodali našim »vložencem« še začimbe, ki se bodo k pridelkom in kisu najbolje podale.

K različnim vrstam vložnin dodajamo različne začimbe, zato prilagamo seznam štirih različnih začimb in nasvetov, kako jih uporabiti pri pripravi ozimnice.

Za pripravo vseh sestavin pa lahko poskrbite tudi z nakupom kisa, ki si ga lahko točite v svoje steklenice ali kante

Gorčična zrna

Razlikujemo med različnimi barvami in njihovimi lastnostmi: bela in rumena zrna dišijo precej nežno, črna pa razvijejo pekoče oster vonj. Najbolje se ujamejo s kumaricami in drugimi kislimi shranki.

Lovorjevi listi

Z lovorjevimi listi dišavimo številne v kis vložene zelenjavne shranke, od mešane zelenjave pa vse do gorčičnih kumar. Bolj aromatičen okus dosežemo, če suhe liste pred uporabo malo nalomimo, da se sprostijo njihova eterična olja.

Piment

S pimentovimi zrni navadno začinimo marinade, njihov okus pa spominja na klinčke, cimet in muškat. 

Koromačeva semena

Koromačeva semena vsebujejo veliko eteričnih olj, ki jim dajejo začimbno moč. Če semena pred uporabo zdrobimo v možnarju, je njihova aroma še močnejša

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna