19.1.2022

Zakaj sta izven sezone zamrznjena sadje in zelenjava boljša od sveže

Že od nekdaj velja, da zamrznjeno sadje in zelenjava nista enake kakovosti kot sveža živila. Vendar to ni res.

Nedvomno sta sveža lokalno pridelana sezonska zelenjava in sadje, sploh če sta pridelana ekološko, boljša izbira od zamrznjene različice. Ko pa začnemo govoriti o eksotičnih živilih ali živilih, ki jih zaradi sezonskosti pri nas v nekem obdobju ni mogoče dobiti, se zgodba povsem spremeni.

Eden glavnih razlogov za to je dolgotrajen transport, zaradi katerega živila že na poti do prodajnih polic izgubijo dobršen del svojih hranilnih snovi. Poleg tega so takim živilom pogosto dodani različni aditivi, katerih namen je podaljšati videz svežine in preprečiti okuženost živil z različnimi boleznimi in škodljivci. Seveda vsi ti dodatki ne vplivajo najbolje na samo prehransko kakovost živil.

Kakovost zamrznjenih živil je odvisna od več dejavnikov. Prvi je kakovost živila pred zamrznitvijo. Če gre za sveže lokalno pridelano sadje ali zelenjavo in je postopek zamrznitve hiter, je možnost poškodbe celičnih struktur in posledično izgube hranilnih snovi v sadju in zelenjavi kar najmanjša možna. Zamrznjena živila so zato lahko celo prehransko bogatejša od svežih, saj jih navadno zamrznejo takoj, ko so obrana. Kot potrošniki pa mnogokrat lahko opazimo, da sveže sadje in zelenjava na prodajnih policah pogosto stojita kar nekaj časa, preden jih kupimo, s tem pa se slabša tudi njihova prehranska vrednost.

Pri tem je pomembno, da domači zamrzovalniki in zamrzovalne skrinje niso primerni za zamrzovanje živil, ampak samo za hrambo že zamrznjenih živil. Za ohranitev hranilnih snovi in vitaminov mora biti postopek zamrznitve hiter, to pa je mogoče doseči samo s posebnimi tehnikami zamrzovanja, na primer zamrzovanje z dušikom oziroma v šok komori.

Poleg pravilnega postopka zamrznitve je pomembno tudi, da zamrznjena živila kar se da hitro prenesemo do domačega zamrzovalnika ali skrinje, zato je najboljše, da jih dodamo v nakupovalni voziček tik pred koncem nakupa.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna