1.2.2022

Živila, ki lajšajo anksioznost

Med prehrano in našim zdravstvenim stanjem lahko potegnemo več vzporednic. Medtem ko hrana in živila zelo opazno vplivajo na fizično pripravljenost našega telesa, se v njih (in v malih trikih uživanja hrane) skrivajo uporabni nasveti, kako in katera živila pozitivno vplivajo na naše mentalno počutje. Veliko ljudi trpi za različnimi oblikami anksioznosti, k blaženju njenih posledic pa lahko prispevajo tudi naša prehrana in navade.

Hranilne snovi v naših obrokih so pomembne, vendar je pomembna tudi njihova oblika. Smutiji so pogosto obravnavani kot zelo zdrav zajtrk, vendar lahko njihova tekoča struktura, ki hrano hitreje spusti po prebavnem traktu, poskrbi, da naš krvni sladkor niha, to pa privede do usihanja energije. Za zajtrk je tako priporočljivo jesti tudi goste obroke.

Za dobro počutje in sintezo serotonina skrbijo tudi beljakovine v naši prehrani. Skupaj s kombinacijo omega-3 maščob, ki jih najdemo v ribah, maslu, oreščkih, ki blažijo vnetja v možganih in izboljšujejo razpoloženje, predstavljajo super obrok in poskrbijo za naše boljše duševno počutje.
Kofein je znan po sproščanju hormonov, ki nam pomagajo, da ostanemo pozorni, vendar lahko pri prekomernem uživanju vpliva tudi na našo odzivnost, kar pa posledično privede do večje razdražljivosti in anksioznosti. Zeliščni čaji pripomorejo k temu, da naše telo ostaja mirno, in poskrbijo za dovolj hidracije.

Zdravi hrustljavi prigrizki, kot so na primer korenje, paprika, kumare, zelena ali pa oreščki, lahko po nedavni raziskavi, objavljeni v American Journal of Public Health, pripomorejo k večji sreči in zadovoljstvu v življenju. Z zauživanjem vitaminov, mineralov ali vlaknin lahko poskrbimo za svoje duševno zdravje in potešite potrebo po grizljanju.

Fermentirana hrana in hrana z naravnimi probiotiki, ki skrbijo za lahkoten korak in dobro počutje v našem črevesju, sta pogosto razlog za pozitiven vpliv na mentalno zdravje. Nekateri zdravniki se pri zdravljenju depresije poslužujejo predpisovanja nadomestkov, ki imajo visoko vsebnost probiotikov, rezultati pa so pozitivni.
Magnezij in vzdrževanje stabilne ravni sladkorja sta (predvsem v večernih urah) pogosto zaželena, da lahko mirno zaspimo. Dvojna količina zelenjave na krožniku za večerjo je zato še posebej priporočljiva.

Pomembno je, da se zavedamo, katera živila nam lahko pomagajo pri skrbi za naše duševno zdravje, vendar moramo njihovo doziranje ugotoviti sami. Dobro je, da imamo na voljo informacije in dostop do ustreznih živil, še posebej takrat, ko pogosteje trpimo za anksioznimi napadi, napadi panike, sezonsko depresijo ali depresivnimi motnjami.
Pomembno je tudi, da v takšnih trenutkih poslušamo svoje telo in se posvetujemo s strokovnjaki, ki nam lahko pomagajo.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna