11.11.2024

Teden slovenske hrane

Vsak tretji petek v novembru že tradicionalno praznujemo dan slovenskega zajtrka, ko naj bi zjutraj zaužili kruh, maslo, med, mleko in jabolka – osnovna živila tradicionalnega slovenskega zajtrka. Pomembno je, da so živila pridelana v Sloveniji, še bolje lokalno, z nam bližnjih kmetij, saj je glavni cilj projekta poleg ozaveščanja o pomembnosti uravnotežene prehrane, tudi podpora slovenskim pridelovalcem hrane.

Leta 2024 pa je nastopila pomembna sprememba – prvič bomo namreč poleg dneva Tradicionalnega slovenskega zajtrka (15. 11. 2024), obeležili Teden slovenske hrane, ki bo trajal od 11. do 17. novembra. Ves teden bodo potekale aktivnosti za spodbujanje tradicionalnih slovenskih jedi in ozaveščanje o prednostih lokalne oziroma slovenske hrane.

V Naturetini bogati zbirki receptov, ki jih največkrat zasnujejo znani slovenski kulinarični ustvarjalci, se najde obilico tradicioalnih slovenskih jedi, ali pa takšnih, ki naše domače jedi pripravijo na malo drugačen, modernejši način.

V podporo projektu smo za vas pripravili bogat jedilnik za kosila s slovenskimi jedmi – za vsak dan v Tednu slovenske hrane. Odkrijte jedi in recepte za prirpavo na priloženih povezavah.

 

Ponedeljek, 11. 11. 2024
Predjed: Hrenov jajčni namaz na popečenih kruhkih

Hrenov jajčni namaz na popečenih kruhkih


Glavna jed: Segedin iz pečice

Segedin iz pečice


Sladica: Zavitek s skuto in borovnicami

Zavitek s skuto in borovnicami

 

Torek, 12. 11. 2024
Predjed: Grahova juha

Grahova juha


Glavna jed: Idrijski žlikrofi s hrenom

Žepki iz nekvašenega testa (žlikrofi) s hrenom


Sladica: Gratnirane palačinke z bogatim nadevom iz kisle repe

Gratinirane palačinke s skuto in breskov kompot

 

Sreda, 13. 11. 2024
Predjed: Slane rolce z bogatim nadevom iz kisle repe

Slane rolce z bogatim nadevom iz kisle repe


Glavna jed: Primorska jota

Jota, darilo fermentiranih sestavin


Sladica: Slivin drobljenec

Slivov drobljenec

 

Četrtek, 14. 11. 2024
Predjed: Cvetačna juha z lečo

Cvetačna juha z lečo


Glavna jed: Kisla repa z matevžem in klobaso

Kisla repa z matevžem in klobaso


Sladica: Skutni cmoki z marmeladnim nadevom

Cmoki iz skutnega testa z marmeladnim nadevom

 

Petek, 15. 11. 2024
Predjed: Obloženi kruhki s skuto in marmelado

Obloženi kruhki s skuto in marmelado


Glavna jed: Ričet

Ričet, darilo za probiotike


Sladica: Pečena jabolka v testu, z mareličnim džemom

Pečena jabolka z mareličnim džemom

Pa dober tek!

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna