Slovenska 4

Žepki iz nekvašenega testa (žlikrofi) s hrenom

Čas kuhanja: 1h

Velika noč že trka na vrata, z njo pa prihaja tudi tradicija barvanja pirhov. Poznamo vse od klasičnega barvanja pirhov, do naravnega barvanja s čebulo in motivov z idrijsko čipko, ki jih izdelujejo v Idriji.  V tem duhu smo za vas pripravili velikonočni recept za idrijske žlikrofe.

Sestavine

Sestavine za testo:

  • 300 g bele moke
  • 3 jajca
  • olje
  • sol

Sestavine za nadev:

  • 500 g krompirja
  • 50 g prekajenih koščkov slanine
  • 40 g čebule
  • žlica masla
  • sol

Sestavine za omako:

  • hren s smetano

Postopek

  1. Najprej se lotite priprave testa.
  2. V posodo vsujte moko in postopoma dodajajte jajca, sol in vodo.
  3. Testo gnetite toliko časa, da ostane brez grudic. S čopičem ga premažite z oljem, pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite, naj počiva.
  4. Nadev pripravite tako, da skuhan in olupljen krompir najprej dobo pretlačite.
  5. Na žlici masla popražite čebulo in slanino, da dobi značilno zlato barvo, nato pa vse skupaj vmešajte v pretlačen krompir.
  6. Gosto zmes oblikujte v manjše kroglice, ki bodo služile kot nadev.
  7. Hlebček testa na tanko razvaljajte in ga razrežite na manjše kvadratke.
  8. Na vsak kvadratek položite po eno kroglico, prepognite testo in ga na vsaki strani stisnite skupaj, tako da bo testo na vsakem koncu dobilo obliko, podobno ušeskom.
  9. Pripravljene žlikrofe stresite v osoljeno vodo in jih kuhajte toliko časa, da priplavajo na površje.
  10. Med kuho žlikrofov lahko pripravite omako.
  11. Na vroči ponvi segrejte hren z smetanovo omako.
  12. Ko so žlikrofi pripravljeni na krožnikih, jih prelijte s hrenovo omako in postrezite.

 

Izdelki potrebni za recept

Nakupi vse potrebno za recept kar tukaj.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna