Slovenska 3

Paljeni krofki z marmelado

Čas kuhanja: 1h

Zagotovo imate že izbrane pustne kostume, sedaj pa je čas samo še za peko pustnih slaščic brez katerih ni veselja. Pripravite tokrat malo manjše krofke kot ste jih vajeni, se poigrajte z različnimi okusi polnil in napolnite svoj dom z omamnimi vonjavami vročih dobrot, ki se jih bodo razveselili prav vsi.

Sestavine

Sestavine za paljeno testo:

  • 125 ml polnomastnega mleka
  • 125 ml vode
  • 120 g masla
  • 15 g sladkorja
  • ½ žličke soli
  • 150 g moke
  • 5 jajc

Sestavine za vanilijevo kremo:

  • 500 ml polnomastnega mleka
  • strok vanilije
  • 100 g sladkorja
  • 6 rumenjakov
  • 50 g moke

Preostale sestavine:

  • 200 g marmelade Natureta (borovničeva, marelična, jagodna)
  • olje
  • sladkor v prahu

Postopek

Priprava vanilijeve kreme:

1. V srednje velik lonec vlijemo mleko in dodamo odprt vanilijev strok skupaj s postrganimi semeni.
2. Mleko zavremo in ga odstavimo.
3. V skledi z metlico stepemo rumenjake in sladkor. Stepamo le toliko, da se jajčna masa rahlo posvetli in zgosti.
4. K rumenjakom dodamo moko in premešamo do gladke mase brez kepic moke.
5. Iz mleka odstranimo strok vanilije in ga polovico prilijemo k jajčni masi. Dobro premešamo z metlico.
6. Jajčno maso vlijemo nazaj k preostalemu mleku v loncu in pričnemo segrevati.
7. Kremo mešamo in zavremo. Nato jo kuhamo in mešamo na zmernem ognju še 5-6 minut.
8. Zgoščeno kremo po potrebi precedimo skozi cedilo in jo prelijemo v plitvo posodo.
9. Kremo pokrijemo s folijo za živila in postavimo v hladilnik, da se ohladi in učvrsti.

 

Priprava paljenih krofkov:

1. V srednji lonec vlijemo mleko, vodo, dodamo maslo in sladkor. Segrejemo do vretja in odstavimo.
2. V lonec stresemo presejano moko in sol. Dobro premešamo s kuhalnico ali lopatko.
3. Lonec postavimo nazaj na nizek ogenj in kuhamo testo še 4-5 minut. Testo med kuhanjem mešamo s kuhalnico in ko 4. 4. začne odstopati od stranic lonca, ga odstavimo z ognja.
5. Testo pustimo hladiti 2-3 minuti nato postopoma primešamo razžvrkljana jajca.
6. Testo dobro premešamo, da dobi gladko in gosto teksturo, ki se lepo pade s kuhalnice.
7. Testo prestavimo v vrečko za brizganje z okroglim nastavkom premera 1 cm.
8. V lonec z debelim dnom vlijemo olje za 3 prste višine in ga segrejemo na 165-170° C.
9. Papir za peko narežemo na 4 cm debele in 15 cm dolge trakove.
10. Na vsak trak nabrizgamo 4 kepice testa, ki imajo 2 cm premera.
11. Ko je olje segreto, vanj previdno položimo trak z nabrizganim testom. Po 10 sekundah se bodo kepice testa odlepile in s 12. klešči odstranimo papir iz olja.
13. Paljene krofke cvremo 7-8 minut. V tem času se bodo napihnili in rjavo obarvali.
14. Paljene krofke odcedimo na papirnati brisački in jih pred polnjenjem ohladimo.
15. Vanilijevo kremo dobro premešamo in jo prestavimo v vrečko za brizganje z okroglim nastavkom premera 6 mm.
16. Marmelade prestavimo v vrečke za brizganje in jim odrežemo konico, da imajo odprtino široko 6 mm.
17. Ohlajene krofke sprva napolnimo s kepico vanilijeve kreme nato vanje nabrizgamo še manjšo kepico marmelade (jagoda, borovnica, marelica).
19. Polnjene krofke potresemo s sladkorjem v prahu in jih takoj postrežemo.

Izdelki potrebni za recept

Nakupi vse potrebno za recept kar tukaj.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna