Slovenska 3

Hlebčki in lepinje

Čas kuhanja: 1h

Kadar so na pikniku v igri dobrote z žara, zlasti ko gre za jedi iz mletega mesa, kot so čevapčiči, pleskavice, burgerji, klobasice, je treba poskrbeti tudi za ustrezno krušno prilogo. Tu se zelo dobro obnese lepinja, ki pa jo je doma nekoliko težje pripraviti, saj naše pečice za vsakdanjo rabo povečini ne zmorejo dovolj visoke temperature. Prava votlasta lepinja, kakršne strežejo v najboljših balkanskih restavracijah, sicer ni zelo zapletena za pripravo, zahteva pa skrajno visoke temperature, ki jih dosežejo le krušne peči. Prava lepinja se namreč iz zelo mokrega testa speče v približno treh minutah in jih v najboljših restavracijah v resnici pečejo sproti, vsakič hkrati z naročeno porcijo čevapčičev ali pleskavice. Doma nam to ne bo uspelo in rezultat bi bil v vsakem primeru precej kruhast, česar pa ne želimo. Če nimamo prave krušne peči, je zato še najbolje, da lepinje kupimo pri mojstru, ki obvlada njihovo pripravo. Dober približek prave lepinje vam bo sicer uspel po receptu, ki ga lahko preberete malo nižje. Nekoliko drugače pa je pri hlebčkih za hamburgerje, ki jih lahko pri podobnih temperaturah kot za kruh z nekaj spretnosti enostavno spečemo doma. Kot se pleskavico pripravlja povsem drugače kot burger, se namreč povsem drugače kot lepinjo pripravlja tudi hlebček.  

Sestavine

Domače lepinje

 • 1 kg moke
 • 1/2 l mlačne vode,
 • 2 žlički soli
 • 2 žlički suhega kvasa
 • 1 dl olja

Domači hlebčki

 • 1 kg bele moke tip 500
 • 500 g polnozrnate pirine moke
 • 2 kocki svežega kvasa
 • 4 čajne žličke sladkorja
 • 20 g soli
 • 6 dl mlačne vode
 • 4 dl (oljčnega) olja

Postopek

Domače lepinje

1. Dobro premešamo vse suhe sestavine, nato pa dodamo še mlačno vodo in olje.

2. Zamesimo gladko testo, ki ga mesimo tako dolgo, da se neha lepiti na roke.

3. Testo pokrijemo in naj pol ure počiva.

4. Pečico vključimo na najvišjo možno temperaturo, 250 ali 275 (idealno bi bilo 300) stopinj Celzija.

5. Z žlico odkrhamo testene kroglice velikosti majhne breskve in jih polagamo na pomokan pekač. Nežno jih sploščimo v obliko pleskavice. Premažemo jih z vodo in pustimo, da vzhajajo pol ure.

6. Vzhajane lahko po površini zelo nežno in previdno kakšen milimeter globoko zarežemo z ostro britvico. Porinemo jih v pečico in pečemo kakšnih devet do enajst minut (odvisno od temperature).

7. Pečene pokrijemo s kuhinjsko krpo, če želimo mehke lepinje.

8. Ko se malo ohladijo, jih postrežemo k jedem z žara in k juham.

Domači hlebčki

1. Moki dodamo sladkor in sol ter premešamo.

2. V mlačno vodo dodamo kvas in premešamo, da se raztopi. Nato z raztopljenim kvasom in oljem prelijemo moko.

3. Z žlico premešamo, da dobimo testno gmoto.

4. Stresemo jo na nepomokano delovno površino in dobro pregnetemo (slabih 10 minut), pri čemer ne dodamo nobene moke, ter oblikujemo hlebec.

5. Položimo ga v skledo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati pol ure.

6. Vzhajano testo stresemo na delovno površino in ga razrežemo na štiri enake dele, ki jih še naprej razdelimo vsakega na štiri dele. Oblikujemo 16 hlebčkov.

7. Položimo jih na pekač, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 20 minut.

8. Vzhajane hlebčke premažemo z oljčnim oljem in vsakega na vrhu z ostro britvico previdno (plitvo) zarežemo v križnem vzorcu.

9. Pekač za pol ure postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija.

10. Če želimo črne hlebčke, vodi z raztopljenim kvasom primešamo 4 žličke medicinskega oglja v zrncih (dobimo v lekarni).

0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je prazna