Slovenska 3

Štruklji s peso in hrenom

Čas kuhanja: 1h

Le kdo ne obožuje slastnih dobrot izpod rok naših babic? Štruklje imamo v mislih seveda! Poskusite jih tokrat pripraviti v velikonočnem duhu in se razvajajte s slano različico.

Sestavine

Količina: 6-8 oseb

Sestavine za vlečeno testo:

  • 350 g moke
  • jajce
  • 30 ml olja
  • žlička kisa
  • žlička soli
  • 120-130 ml vode

Sestavine za nadev:

  • 400 g kuhane pese
  • 300 g rikote
  • ¾ žličke soli
  • ¾ žličke mlete kumine
  • 120 g delikatesnega hrena Natureta
  • jajce
  • 2 žlici pšeničnega zdroba
  • 40 g naribanega parmezana

Preostale sestavine:

  • maslo
  • drobtine

Postopek

Priprava vlečenega testa:

  1. V skledo mešalnika stresemo vse sestavine za testo. Za mešanje uporabimo kljukasti nastavek. Ko se sestavine povežejo v testo, ga gnetemo 10 minut pri višji hitrosti.
  2. Testo oblikujemo v gladko kepo in ga zavijemo v folijo za živila. Pustimo ga počivati 30-60 minut na sobni temperaturi.

Priprava nadeva:

  1. Nadev pripravimo med počivanjem testa.
  2. V multipraktik damo na večje kose narezano kuho peso, 2 žlici rikote in ju zmeljemo v pire.
  3. V večji skledi skupaj zmešamo pesin pire, preostalo rikoto, sol, mleto kumino, delikatesni hren, jajce, pšenični zdrob in nariban parmezan.

Priprava štrukljev:

  1. Spočito testo na rahlo pomokani površini razvaljamo in razvlečemo v velik pravokotnik (35 x 55 cm). Razvlečeno testo naj bo debelo 2-3 mm.
  2. Na testo enakomerno razmažemo nadev. Testo v celoti premažemo z nadevom le zgornji rob testa pustimo neobmazanega za lažje zavijanje. Zgornji rob naj bo širok vsaj 3 cm.
  3. Testo pričnemo zavijati pri krajši spodnji stranici. Neobmazan zgornji rob testa premažemo z vodo, da se dobro prilepi na zaviti štrukelj.
  4. Zaviti štrukelj prerežemo na pol in vsako polovico tesno zavijemo v folijo za živila. Nato ju zavijemo še v alu folijo.
  5. V velikem loncu zavremo vodo in vanj položimo oba štruklja. Lonec pokrijemo s pokrovom in zmanjšamo ogenj. Štruklja kuhamo 35-40 minut na nižjem srednjem ognju.
  6. Kuhana štruklja pustimo stati 10-15 minut nato ga odvijemo in narežemo na 2-3 cm debele kolute.
  7. V večji ponvi stopimo maslo in na njem popečemo rezine štruklja, pražimo jih približno 3 minute. Poleg štrukljev postrežemo prepražene drobtine.

 

Izdelki potrebni za recept

Nakupi vse potrebno za recept kar tukaj.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna